
January 7, 1997 
 

The Honorable David Callister 
Idaho House of Representatives 
7011 Holiday Dr. 
Boise, ID 83709 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE  
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
 Re: Interpretation of Idaho Code § 34-907 
 
Dear Representative Callister: 
 
 Thank you for requesting the opinion of the Office of the Attorney General.  You 
have submitted a number of questions relating to Idaho Code § 34-907, which was passed 
by the voters in 1994.  Each of your questions is set out below in bold and followed by an 
answer. 
 
1. When does the 8-year term limit for state house or state senate members 

begin? 
 
 Although Idaho Code § 34-907, the term limits initiative, went into full force and 
effect on November 23, 1994, section 5 of the initiative made it applicable only to service 
for terms of office which began on or after January 1, 1995.  Section 5 of the initiative 
specifically provides that service for terms commencing prior to January 1, 1995, shall 
not be counted. 
 
 According to article 3, section 3 of the Idaho Constitution, senators and 
representatives are elected for a “term of two years, from and after the first day of 
December next following the general election.”  For senators and representatives elected 
on November 8, 1994, their term of office began on December 1, 1994.  According to the 
plain terms and apparent intent of section 5 of the Term Limits Initiative, service for the 
term beginning December 1, 1994, is not to be counted.  The first term to be counted 
against senators and representatives is the one beginning December 1, 1996.   
 
2. Does the 8-year limit apply to services rendered in the “legislature” or does 

its application treat the office of representative and the office of senator 
individually?  In other words, does this law allow a candidate’s name to be on 
the ballot for the state house of representatives if that candidate has just 
served eight consecutive years in the state senate? 

 



 Idaho Code § 34-907(1)(d) prohibits the name of a person from appearing on the 
ballot as a candidate for either house of the state legislature when that person has already 
served in the same office “during eight (8) or more of the previous fifteen (15) years.”  
The preliminary language of section 34-907(1) states that this prohibition applies to 
candidates for a state legislative office who “have previously held if they have served, 
will serve or but for resignation would have served, in that same office” for the allotted 
time (emphasis added).  By their terms, the state house of representatives and the state 
senate are not the “same office.”  Therefore, Idaho Code § 34-907 probably would not 
prohibit a person’s name from appearing on the ballot as a candidate for the state house if 
that person had just served for eight years in the state senate. 
 
3a. If a house member were elected successively from separate districts, would 

the 8-year term limit apply to the member’s entire service collectively or 
would the 8-year limit apply separately from each district? 

 
 The office that the individual in your hypothetical question holds is that of state 
representative.  The 8-year time limit found in section 34-907(1)(d) specifically applies to 
state legislators “representing any district within the state, including house seats within 
the same district.”  Therefore, a house member that already served eight years probably 
could not appear  on the ballot as a candidate for the house in a different legislative 
district. 
 
3b. If the 8-year limit is just applicable to service in the same district only, then in 

the case of a legislative district being altered by reapportionment, what 
criteria would be used to determine if the altered district was the same 
district for the purpose of applying the term limit? 

 
 The 8-year limit contained in section 34-907(1)(d) applies to an individual who 
has held the office of state senator for eight years or more.  Likewise, a state 
representative who has held office for four terms may not be included on the primary or 
general election ballot for the office of state representative.  The potential 
reapportionment of a particular legislative district probably would have no effect on the 
application of Idaho Code § 34-907(1)(d) to a candidate running for a fifth consecutive 
term in the same office. 
 
4a. After an office holder has served the full term of office as described under 

this section, and then chooses to run in the primary election by write-in for 
the same office and is selected as party nominee by receiving the appropriate 
number of ballots, does Idaho law prevent the candidate’s name from being 
printed on the general election ballot for that office? 

 



 While the answer to this question is not clear, it appears that the successful write-
in candidate  could not have his name placed on the general election ballot.  Idaho Code 
§ 34-907(1)(d) prohibits the name of a person from appearing on the ballot as a candidate 
for either house of the state legislature when that person has already served in the same 
office “during eight (8) or more of the previous fifteen (15) years.”  This prohibition 
probably includes successful primary write-in candidates.  If the hypothetical scenario 
you pose actually occurred, it is uncertain who would appear on the general election 
ballot for the successful write-in candidate’s party.  This is an area that the legislature 
may wish to clarify. 
 
4b. Are there conflicting provisions of Idaho Code on this matter? 
 
 Idaho Code § 34-906 states that the general election ballot must contain “the 
complete ticket of each political party.”  Each “political party ticket shall include that 
party’s nominee for each particular office.”  In the hypothetical posed in question 4a, it 
would be impossible to comply with the requirements of Idaho Code § 34-906 while also 
honoring the limitations of Idaho Code § 34-907(1)(d). 
 
4c. Which provisions prevail? 
 
 There are two general rules of statutory construction that govern the outcome of 
this question.  First, when there is an irreconcilable inconsistency between two statutes, 
the most recent statute governs.  See, e.g., State v. Betterton, 127 Idaho 562, 903 P.2d 
151 (1995).  In this case, Idaho Code § 34-906 was last amended in 1977, while Idaho 
Code § 34-907 was enacted in 1994.  Second, a specific statute will control over a more 
general statute.  See, e.g., City of Sandpoint v. Sandpoint Indep. Highway Dist., 126 
Idaho 145, 879 P.2d 1078 (1994).  Section 34-906 governs the content of ballots in a 
general way, while section 34-907 specifically limits ballot access for certain incumbents.  
Both of these rules of statutory interpretation suggest that section 34-907 will probably 
prevail over section 34-906. 
 
 I hope this letter is of help to you.  If you have any additional questions or 
comments, please feel free to call upon me.  
   
      Sincerely, 
 
      MATTHEW J. MCKEOWN 
      Deputy Attorney General 
      Intergovernmental and Fiscal Law Division 
 


