
March 20, 1996 
 

Ms. Cathy Hart  
State Ombudsman for the Elderly 
Idaho Commission on Aging  
STATEHOUSE MAIL 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE  
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
 Re: Advance Directives 
 
Dear Ms. Hart: 
 
 This letter is in response to your request regarding the relationship between 
guardianships and advance directives.  In your letter you asked for an opinion regarding 
three issues which I will address in turn.   
 
 Certain items require clarification prior to answering your questions.  First, any 
judicially imposed limits upon a guardianship would control over general statements of 
law contained in this letter.  In other words, if the judge imposes restrictions on a 
guardian—for example, that the guardian may not withhold consent for resuscitation 
orders—then such judicially imposed conditions on the guardianship must be followed.  
Second, in referring to guardians generally, I am referring to a guardianship established 
under the Uniform Probate Code, Idaho Code §§ 15-5-301 et seq.  Guardianships for the 
developmentally disabled pursuant to Idaho Code §§ 66-401 et seq. have separate 
procedures and separate substantive powers.  In particular, such guardians cannot, 
without a separate proceeding and court order, withhold consent for lifesaving treatments, 
or consent to experimental surgeries, or delegate any of the powers granted in the order.  
Idaho Code § 66-405(7).  Therefore, if a guardianship is granted pursuant to the 
developmentally disabled guardianship statutes, certain portions of this analysis will not 
apply due to the inherent limitations on the powers of such guardians.   
 

SECTION I 
 

DOES A GUARDIAN HAVE THE POWER TO CHANGE A 
WARD’S ADVANCE DIRECTIVE? 

 
A. The Agent Exercising a Durable Power of Attorney for Health Care Must 

Carry Out the Terms of the Living Will 
 



 In order to answer this question, a review of Idaho’s statutes regarding the creation 
of an advance directive is required.  Idaho Code § 39-4504 sets forth the statutory form 
for a living will.  In a living will, a person states generally what directives should be 
followed in the event such person suffers from an incurable illness and death is imminent.  
In conjunction with the living will, under Idaho Code § 39-4505 a person can create a 
durable power of attorney for health care.  The express statutory purpose of the durable 
power of attorney for health care is to “implement the general desires of a person as 
expressed in the ‘living will.’”  With the durable power of attorney for health care, the 
person granted such power (the agent) may make those health care decisions delineated 
in the living will when the person who granted the power (the principal) is “unable to 
communicate rationally.”  The agent may make the decisions to the same extent and with 
the same effect as if the principal made such decisions.  The agent exercising a durable 
power of attorney for health care has been appointed precisely to carry out the terms of 
the advance directive (the living will) and cannot change its terms.   
 
B. A Guardian Must Follow a Ward’s Advance Directive in a Living Will and 

Durable Power of Attorney for Health Care   
 
 Your question is whether a person’s living will, as their advance directive, may be 
changed by a later appointed guardian.  Idaho Code § 15-5-312 sets forth the general 
powers and duties of a guardian, one of which is the power to give “any consents or 
approvals that may be necessary to enable the ward to receive medical or other 
professional care, counsel, treatment or service.”  Therefore, a person appointed guardian 
has the power to make all health care decisions for the ward.  The essence of your 
question becomes, how does such guardianship act in conjunction with a ward who has 
left an advance directive through a living will and durable power of attorney? 
 
 In the event a ward has executed a living will and durable power of attorney for 
health care, such directive and decisions should control as to the ward’s health care.  
Idaho Code §§ 39-4501 et seq. are collectively entitled the Natural Death Act.  Idaho 
Code § 39-4502 contains the statement of policy for the Natural Death Act as “the right 
of a competent person to have his wishes for medical treatment and for the withdrawal of 
artificial life sustaining procedures carried out even though that person is no longer able 
to communicate with the physician.”  This section further states that the legislature, by 
enacting the Natural Death Act, intends “to establish an effective means for such 
communication.”  Although the living will and durable power of attorney for health care 
are not the only means of providing such communication, they are currently the only 
statutory means.  The Idaho Legislature chose to use the living will and durable power of 
attorney for health care as the method for expressing advance directives.  These specific 
statutes should control over the general guardianship statutes in the area of health care 
decisions that fall within the scope of the living will.  Ausman v. State, 124 Idaho 839, 
864 P.2d 1126 (1993).1 Most importantly, since the ward was competent at the time of 



executing the living will and durable power of attorney for health care, such directive 
should be honored by a future guardian.   
 
 Some states prohibit the appointment of a guardian, or limit the guardian’s power 
in health care decisions, when a principal has executed a living will and durable power of 
attorney for health care.  In the Matter of the Guardianship of Standel, 1995 WL 655934 
(Ohio App. 1995); Matter of Guardianship of L. W., 482 N.W.2d 60 (Wis. 1992).  New 
York has statutorily prohibited guardians from changing, revoking or altering advance 
directives.  See Matter of Kern, 627 N.Y.S.2d 257 (N.Y. Sup. Ct. 1995).  Thus, in those 
states that have expressly addressed this question, the existence of a living will and 
durable power of attorney for health care takes precedence over a guardian’s authority to 
make health care decisions for the ward. 
 
 We conclude that if a person has executed a valid living will and durable power of 
attorney for health care, such directives should be followed by the guardian.   
 
C. A Guardian Should Follow the Directive in a Ward’s Living Will Unless a 

Court Approves Otherwise  
 
 However, in the event a ward has executed a living will without a durable power 
of attorney for health care, or if the durable power of attorney for health care has lapsed 
due to inability or unwillingness of the agent to so act, the question becomes more 
complicated.  As noted, a guardian generally has the authority to make all health care 
decisions outside the scope of the living will.  Idaho Code § 15-5-312(3).  Decisions of 
the guardian regarding items governed by the living will are proper if consistent with the 
living will. If the guardian’s decision is different from that expressed in the advance 
directive the guardian should seek court approval prior to making such decision.2  A 
court petition by the guardian seeking approval for changing the ward’s advance 
directive, or making a decision adverse to the advance directive, is proper to protect the 
interests of the guardian, the ward, and all other interested parties.   
 
 Many other factual situations may arise with combinations of the existence or 
absence of living wills, durable powers of attorney for health care, general durable 
powers of attorney and guardianships.  Accompanying these situations will undoubtedly 
be varying factual backgrounds which may affect the situation.  A guardian should 
approach such decisions cautiously to ensure that he or she does not incur liability for 
breach of his or her duty as guardian.  However, certain factual situations, as related 
above, are clear and a few general rules can be stated.   
 
 If a ward has executed a living will and durable power of attorney for health care, 
a duly appointed guardian should defer to the duly appointed agent for decisions within 
the scope of the living will and should not make decisions contrary to the terms of the 



advance directive.  If an advance directive is made but no health care agent is available to 
make such decisions, the guardian can make decisions consistent with the advance 
directive but should seek court approval prior to acting contrary to the living will.  For 
medical decisions outside the scope of the living will, the guardian’s decision should 
control.3 
 

SECTION II 
 

CAN AN AGENT GRANTED A DURABLE POWER OF 
ATTORNEY EXECUTE A LIVING WILL FOR THE PRINCIPAL?   

 
 The answer to your question requires some analysis of the difference between a 
general durable power of attorney and a durable power of attorney for health care.4 
 
 As stated above, a durable power of attorney for health care under Idaho Code 
§ 39-4505 is specifically created “to implement the general desires of a person as 
expressed in the ‘living will.’”  Further, under the approved language for a durable power 
of attorney for health care, the agent has the power to make health care decisions and to 
carry out the ward’s “desires concerning obtaining or refusing or withdrawing life 
prolonging care, treatment, services, and procedures.”  Thus, neither a statutory 
framework nor the approved language creating a durable power of attorney for health 
care permits the agent to execute a living will for the principal.   
 
 Idaho Code §§ 15-5-501 et seq. cover general durable powers of attorney.  Under 
Idaho Code § 15-5-502, “all acts done by an attorney in fact pursuant to a durable power 
of attorney during any period of disability or incapacity of the principal have the same 
effect and inure to the benefit of and bind the principal and his successors in interest as if 
the principal were competent and not disabled.”  Thus, if the agent is specifically 
authorized pursuant to the general durable power of attorney, the agent could 
theoretically execute a living will for the principal.  However, most general durable 
powers of attorney concern financial and business activities and do not include the 
execution of living wills.  The best choice for a person in this situation is for the 
principal, instead of granting such authority to the agent, to simply execute his or her 
own living will.  
 

SECTION III 
 

CAN A PERSON BE A PETITIONER IN A GUARDIANSHIP 
PROCEEDING AND ALSO PERFORM CASE VISITOR 

FUNCTIONS FOR THE SAME INDIVIDUAL?   
 



 This issue was addressed in the letter issued to your office from the Attorney 
General’s Office on April 5, 1991.  Specifically, under Idaho Code § 15-5-308, a visitor 
in a guardianship proceeding is required to have “no personal interest in the 
proceedings.”  If the person acting as a visitor has also filed the petition for guardianship, 
then, as petitioner, the visitor has some interest or personal concern regarding the 
outcome of the proceedings.  Therefore, it would be improper for a person to be both a 
petitioner and visitor in the same guardianship proceeding.   
 
 I hope this letter adequately answers your inquiries.  If you have any further 
questions, please do not hesitate to contact me.   
 
      Very truly yours, 
 
      KEVIN D. SATTERLEE 
      Deputy Attorney General 
      Contracts & Administrative Law Division 
 
                                            
 1  Note that the guardian’s power to make health care decisions regarding matters outside the 
scope of the living will and durable power of attorney for health care, if any, will control.  For example, 
decisions regarding the ward’s daily care, physical therapy, personal hygiene, pain medication, alternative 
treatments or other similar matters. 

 2 Note, however, that Idaho Code § 39-4303 gives priority for medical consent to a “[P]arent, 
spouse or guardian.”  Thus, if the parent or spouse of the person does not agree with the guardian’s 
decisions, the guardian should seek court approval prior to acting. 

 3 Once again subject to the potential interaction with Idaho Code § 39-4303. 

 4 It should be noted that a general power of attorney could never constitute authority for such 
decisions because such non-durable powers of attorney lapse on the incapacity of the principal. 


