
January 23, 1996 
 

Leola Daniels, M.S., R.N. 
Executive Director 
Board of Nursing  
280 N. 8th Street, Suite 210 
Boise, ID  83720-0061 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE  
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE  

 
 Re: Proposed IDAPA 23.01.01.400.03 and .04 
 
Dear Ms. Daniels: 
 
 This letter is in response to your January 2, 1996, inquiry in which you ask:  

 
Are proposed IDAPA 23.01.01.400.03 and .04 within the proper authority 
of the Idaho Board of Nursing to regulate nurses in relation to delegation of 
nursing functions to unlicensed assistive personnel?   
 

 These rules address the relationship of the nursing profession to “Techni-
cian/Tech-nologists,” “Monitor Technicians,” and “Unlicensed Assistive Personnel.”  We 
conclude that the rules admit of a reading that falls within the proper authority of the 
Idaho Board of Nursing. 
 
Objections of the Idaho Board of Medicine  
 
 The Idaho Board of Medicine has objected to these rules on the ground that they 
“attempt to regulate non-licensed personnel working for or under the direction of physi-
cians.”  (Comments to Proposed Rules, January 9, 1996.)1   The Board of Medicine 
points to the informal guideline issued by this office on January 13, 1993, regarding the 
authority of physicians to delegate medical or nursing functions.  The opinion concludes 
that “physicians may direct a non-licensed person to administer a remedy, diagnostic pro-
cedure or advice, pursuant to Idaho Code 54-1804(1)(g).” 1993 Idaho Att’y Gen. Ann. 
Rpt. 180.   
 
 It follows that any restriction adopted by the Board of Nursing regarding the prac-
tice of nursing can have no effect on the authority of physicians to delegate medical pro-
cedures to non-licensed personnel subject to their supervision.  In other words, although a 
person might otherwise be unlawfully engaging in the practice of nursing, as defined by 



the Nursing Practice Act or rules promulgated by the Board of Nursing, such practice is 
nonetheless proper if engaged in pursuant to delegation by a physician. 
 
 While it might have been better to state so explicitly, the rules as we read them do 
not impinge on the authority of physicians to delegate medical procedures to the non-
licensed personnel they supervise.  Thus, the rules do not violate Idaho Code § 54-
1804(1)(g) and do not, on that score, exceed the authority of the Board of Nursing. 
 
Objections of the Idaho Department of Health and Welfare 
 
 The Idaho Department of Health and Welfare (the Department) likewise objected 
to the Board of Nursing rules during the public hearings devoted to their promulgation.  
The Department asserted that the rules would have major policy and budgetary impacts 
on three community based programs:  Personal Care Services, Adult Residential Care Fa-
cilities, and Residential Habilitation.  The Department read proposed Section 400.04 to 
mandate that providers cannot assist clients with activities of daily living unless the pro-
viders have completed Board training courses and  are supervised by a registered nurse.   
 
 The Department’s concerns were echoed by the Board of Medicine and are part of 
that Board’s more comprehensive objection to the rules: 
 
 [A]ll of the provisions of Sections 400.03 and .04 purporting to grant the 

Board of Nursing authority to regulate the practice of techni-
cians/technologists and unlicensed assistive personnel exceed the statutory 
authorization granted to regulate nursing. . . . These rules also purport to 
dictate who institutions may hire, how the institutions operate and how 
medical functions can be delegated. 

 
 We do not read the proposed rules so broadly.  The rules repeatedly emphasize 
that they apply in the context of delegation of nursing responsibility by nurses in typical 
nursing settings.  For example, the rules dealing with “technicians/technologists” address 
the situation where such professionals are “providing basic nursing care services on an 
organized nursing unit in an institutional setting . . . under the supervision of a licensed 
professional nurse.”  Similarly, the provisions of the rules dealing with “unlicensed assis-
tive personnel” state on four separate occasions that they deal with the functions that 
“may be delegated” (presumably, by nurses) to such personnel.2 
 
 Thus, it seems clear that these rules are not attempting to reach out and regulate 
other health care professionals.  Rather, they are providing direction to nurses themselves 
on how to exercise the powers of delegation that are clearly theirs pursuant to Idaho Code 
§§ 54-1402(b)(1)g and (2)g of the Nursing Practice Act.  As the Hearing Officer noted, 
this statute has long specified that licensed professional nurses (registered nurses) and li-



censed practical nurses may authorize or delegate nursing interventions to be performed 
by others and such delegations do not conflict with the Nursing Practice Act. 
 
 Furthermore, section 54-2404(3) of the Nursing Practice Act authorizes the Board 
of Nursing to establish standards of conduct and practice.  Since 1974, the Nursing Prac-
tice Rules have included provisions directing nurses in the authorization or delegation of 
functions to auxiliary personnel.  Indeed, many of these proposed rules are mere rewrites 
of rules that are currently in effect.  As the Hearing Officer noted: 
 
 These rules restrict the nurses’ authority to delegate to those settings in 

which the nurse has delegation/supervision authorization for nursing care 
services.    

  
(Emphasis added.)  It is our understanding that the concerns of the Department have been 
successfully addressed by the Board of Nursing through the above comments, by various 
revisions to the proposed rules and at a meeting between the Department and the Board to 
clarify the intent of the rules. 
 
 The intent of the Board of Nursing was repeated in its transmittal letter to Attorney 
General Lance on December 15, 1995:   
 
 The purpose of the proposed rules is to clarify the authority and 

responsibility of licensed nurses for nursing care functions that they may 
delegate to non-licensed personnel.  The Board of Nursing does not believe 
that the proposed language of the rules implies or asserts any regulatory 
authority over any person who is not a licensed nurse in this state.  Many 
technicians and other non-nurses perform technical or other skilled health 
care services without supervision or delegation of licensed nurses.   

 
(Emphasis added.)  It is true that some provisions of the rules, taken separately and out of 
context, may appear ambiguous.  Whatever ambiguities exist in the rules must be read 
against this clear statement of intent by the Board of Nursing that has promulgated them 
that the rules do not attempt to assert regulatory authority over anyone who is not a li-
censed nurse in the State of Idaho.  
 

CONCLUSION 
 
 It is our conclusion that the proposed rules do not exceed the statutory authority of 
the Board of Nursing.  The rules do not interfere with the authority of physicians to dele-
gate medical procedures to non-licensed personnel subject to their supervision.  Nor do 
the rules attempt to regulate the practice of non-nurses, or to dictate to hospitals whom 
they may hire or how such institutions must be run.  The sole purpose of these rules is to 



regulate nurses in relation to their delegation of nursing functions to non-nurse assistive 
personnel.   
 
      Very truly yours, 
 
      JOHN J. MCMAHON 
      Division Chief  
      Contracts & Administrative Law Division 
 
                                                 
 1  The Idaho Board of Medicine, on January 18, 1996, submitted its own request for an Attorney 
General’s opinion regarding these Board of Nursing rules.  The request arrived too late to be included in 
this opinion.  It is our understanding that the Board of Medicine will make its concerns known this week 
to the germane committees during the legislative rule review process.  Thus, this office will not respond 
to that letter. 

 2  The use of the passive voice makes it ambiguous who is doing the delegating.  In context, the 
only correct reading is that the rules apply in situations where nurses are delegating authority to non-nurse 
personnel whom they supervise. 


