
 
 

January 2, 1996 
 

Ms. Lydia G. Guerra 
Idaho Commission on Hispanic Affairs 
5460 West Franklin Road, Suite B 
Boise, ID  83705 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE  
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
 Re: State Employee’s Activities in Political Organizations 
 
Dear Ms. Guerra: 
 
 Your letter of December 7, 1995, requests an opinion of the Attorney General 
regarding a state employee’s activity in political organizations.  You pose the question 
separately with regard to classified and non-classified state employees in specific 
situations.  I will address each of your inquiries in turn. 
 

I.  
 

ANALYSIS 
   
A. Classified State Employees   
 
 The political activity of classified employees is governed by Idaho Code § 67-
5311, a copy of which is enclosed.1  Idaho Code § 67-5311(1) prohibits classified 
employees from political activity in three specific areas:  (1) using the employee’s 
official authority or influence to interfere with elections or nominations to office;  (2) 
coercing any other state officer or employee to contribute in any way to political 
organizations; (3)   being a candidate for, or holding, elective partisan offices.  
  
 Idaho Code § 67-5311(2) enumerates rights retained by classified state employees.  
The list contains 14 retained rights, the last of which includes the right to “otherwise 
participate fully in public affairs, except as prohibited by law, in a manner which does not 
materially compromise the neutrality, efficiency, or integrity of the employee’s 
administration of state functions.”  Idaho Code § 67-5311(2)(n). 
 
1. May Classified State Employees Participate in Politically Oriented Organizations?   
 
 The answer to your question is yes, classified state employees may participate in 
politically oriented organizations.  In your example, you reference participation in the 



 
 
Idaho Hispanic Caucus as a political organization.  A classified state employee has the 
right to “be a member of a political party or other political organization and participate in 
its activities; . . . .”  Idaho Code § 67-5311(2)(e).  Thus, a classified state employee may 
be a member of the Idaho Hispanic Caucus and participate in the political activities 
enumerated in Idaho Code § 67-5311(2), but must not violate the prohibitions of Idaho 
Code §§ 67-5311(1) or 67-5311(2)(n).   
 
2. May Classified State Employees Attend Politically Oriented Meetings During 

Normal Work Hours? 
 
 Classified state employees may attend politically oriented activities during normal 
work hours if they have obtained the necessary leave from supervisors and record the 
time as vacation, compensatory time, leave without pay or other appropriate time coding.  
In addition, if the Commission on Hispanic Affairs sends an employee to a political 
organization’s meeting to represent the Commission then such political activity could be 
within the course and scope of the employment. 
 
B. Non-Classified State Employees   
 
 Idaho Code § 67-5311 applies only to classified state employees.  Non-classified 
state employees are not specifically prohibited by statute from participation in politically 
oriented organizations.  Generally, non-classified state employees are at-will employees 
and have no protectable property interest in maintaining their status as a state employee.  
Thus, they can be removed without cause.2 
 
1. May a Commissioner Appointed by the Governor Participate in Politically 

Oriented Organizations? 
 
 The Idaho Commission on Hispanic Affairs is created by Idaho Code § 67-7201.  
Of the nine members, five are appointed by the Governor, two by the Speaker of the 
House of Representatives, and two by the President Pro Tempore of the Senate.  All 
commissioners are non-classified state employees, and each commissioner is removable 
at the will of the appointing authority.  
 
 Generally, a non-classified state employee may participate in politically oriented 
organizations as he or she sees fit.  If a commissioner becomes politically active, then the 
appointing official may take that activity into account with regard to the commissioner’s 
continued at-will employment.  Thus, the answer to your question is personal to the 
commissioner more than it is legal.  The legal answer to your inquiry is that the 
commissioner has no statutory prohibition from engaging in political activity.  
 
2.  May Commissioners Attend Political Meetings During Normal Work Hours?   



 
 
 
 Since a commissioner is compensated pursuant to Idaho Code § 59-509(g), he or 
she is only compensated when acting in the actual performance of his or her duties as a 
commissioner.  Thus, the question is not whether a commissioner is attending a political 
activity during normal work hours but whether the attendance involves the actual 
performance of his or her duties as a commissioner.  If the commissioner attends such 
political activities on behalf of the commission and thereby exercises of the powers and 
duties of the commission as set forth in Idaho Code § 67-7205, then the commissioner 
should be paid for such activity.  However, if the political activity is of a personal nature 
and not on behalf of the commission and in the actual performance of duties as a 
commissioner, then no compensation should be given.   
 
3. Termination Based on Political Activity  
 
 An employer terminating a non-classified employee by reason of the employee’s 
political activity should be wary of potential consequences.  A cause of action for 
interference with the freedom of speech or the right of association potentially exists for 
the employee in conjunction with a wrongful termination or breach of contract suit.  We 
do not opine on the validity of such causes of action but note only that such have been 
raised by  terminated employees in other jurisdictions.  
 
C. Constitutional Limitation on State Employee’s Political Activity   
 
 An additional applicable limitation on state employee political activities is that 
such activity, if during time compensated by state funds, must not personally benefit a 
public officer.  Article 7, section 10 of the Idaho Constitution prohibits a public officer 
from profiting from public resources.  Thus, it is inappropriate to compensate a state 
employee from public funds for performing non-official, personal or campaign-related 
tasks that benefit public officers.  Further, over time this provision has been interpreted to 
mean that state time or resources (including but not limited to use of the telephones, fax 
machines, photocopiers, state mail system, etc.) may not be used for political or 
campaign-related activity. 
 

CONCLUSION   
 
 Political activity of classified state employees is governed by Idaho Code § 67-
5311.  Statutorily authorized activity conducted by the employee on his or her own time 
is proper as part of classified state employment.  Attendance at such activities during 
work hours is improper unless authorized as time away from work or if the activity falls 
within the course and scope of the classified employment.  Non-classified state 
employees, such as Commissioners of the Idaho Commission on Hispanic Affairs, are not 
statutorily prohibited from participating in political activity.  However, as non-classified 



 
 
state employees, they serve at the pleasure of the appointing authority who may take 
account of an appointee’s political activities when considering continuation in at-will 
employment.  Finally, any use of state funds, time or resources for political or campaign 
related activity is prohibited.  
 
 I hope this letter adequately addresses your inquiry.  If you have any further 
questions regarding this, please do not hesitate to contact me.   
 
      Very truly yours, 
 
      KEVIN D. SATTERLEE 
      Deputy Attorney General 
      Contracts & Administrative Law Division 
 
                                              
 1  Note that the general prohibition of article 7, section 10 of the Idaho Constitution also applies 
and is discussed later in further detail. 

 2  The doctrine of at-will employment for non-classified employees can have limitations on 
causes for termination based on express or implied contracts of employment.  Each situation requires a 
case-by-case analysis. 


