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 QUESTION PRESENTED 
 
 May a city council, pursuant to Idaho Code § 67-6526(a)(1) acting unilaterally and 
without parallel action by the board of county commissioners, pass an ordinance, the 
terms of which are enforceable upon land within the area of impact and outside of the 
city limits? 

 
CONCLUSION  

 
 Only the board of county commissioners may exercise legislative powers in the 
unincorporated areas of the county.  An ordinance enacted by a city pursuant to Idaho 
Code § 67-6526(a)(1) is not effective in the unincorporated area of impact until the 
county, by ordinance, adopts the terms of the city ordinance. 

 
ANALYSIS 

 
Statutory Authority 

 
 Chapter 65, title 67, Idaho Code, covers areas of impact and provides for the 
adoption of a planning zoning ordinance to cover an area of impact.  The chapter 
provides that the ordinance governing the area of city impact must be adopted by the 
governing board of each county and of each city.  The ordinance is to be based upon 
mutual agreement. 
 
 Pursuant to the statutory scheme found in chapter 65, title 67, Idaho Code, a 
governing board is a city council or a board of county commissioners.  In Idaho Code 
§ 67-6504, it is provided that the governing board may exercise all of the powers required 
and authorized by chapter 65 of title 67.   
 

Pursuant to Idaho Code § 67-6505, the board of county commissioners and a city 
council are authorized to establish joint planning and zoning commissions governing an 
area of impact.  The code section provides, in relevant part: 

 
[T]he board of county commissioners of a county, together with the council 
of one or more cities within a county. . .are empowered to cooperate in the 



 

establishment of a joint planning, zoning, or planning and zoning 
commission, hereinafter referred to as a joint commission. . .a joint 
commission is further authorized and empowered to perform any of the 
duties for any local members governing board when the duties have been 
authorized by that member government. 
 

 The authority of this joint commission is limited, however, by the language found 
in Idaho Code § 67-6504 “excluding the authority to adopt ordinances.”  A joint planning 
and zoning commission may not exercise the legislative function of either of the member 
governing boards which created it. 
 
 The language of Idaho Code § 67-6526(a) is somewhat ambiguous and has been 
read by some municipalities as authorizing cities to act unilaterally and without the 
consent of counties in creating areas of impact.  The language of that subsection (a) 
provides: 

 Areas of city impact—Negotiation procedure.—(a) The governing 
board of each county and each city therein shall, prior to October 1, 1994, 
adopt by ordinance following the notice and hearing procedures provided in 
section 67-6509, Idaho Code, a map identifying an area of city impact 
within the unincorporated area of the county.  By mutual agreement, this 
date may be extended to November 1, 1994.  A separate ordinance 
providing for application of plans and ordinances for the area of city impact 
shall be adopted no later than January 1, 1995.  This separate ordinance 
shall provide for one of the following: 
  
 (1)  Application of the city plan and ordinances adopted under 
this chapter to the area of city impact; or 
 
 (2)  Application of the county plan and ordinances adopted under 
this chapter to the area of city impact; or 
 
 (3)  Application of any mutually agreed upon plan and ordinances 
adopted under this chapter to the area of city impact. 
 
 Areas of city impact, together with plan and ordinance requirements, 
may cross county boundaries by agreement of the city and county 
concerned if the city is within three (3) miles of the adjoining county. 
 

 In reading this subsection in conjunction with all of chapter 65 and, in particular, 
sections 67-6504, 67-6505 and the remainder of 67-6526, it is clear that the ordinance 
governing the area of impact must be adopted by both the city council and the board of 



 

county commissioners.  Section 67-6526(a)(1) merely states that a plan drafted by a city 
may be applied to the area of impact.  The application of the city’s plan to the area of 
impact only occurs when ordinances adopting such plan are enacted by the city council 
and the board of county commissioners. 
 
Constitutional Limitations on Power 
 
 Statutes are to be construed as being consistent with constitutional limitations on 
power.  Reading Idaho Code § 67-6526(a)(1) as giving cities the power to act unilaterally 
in adopting ordinances governing unincorporated areas of impact would render it 
unconstitutional as violating art. 12, sec. 2 of the Idaho Constitution. 
 
 Art. 12, sec. 2 of the Idaho Constitution provides: 
 

 2. Local Police Regulations Authorized.—Any county or 
incorporated city or town may make and enforce, within its limits, all such 
local police, sanitary and other regulations as are not in conflict with its 
charter or with  the general laws. 

 
(Emphasis added.) 

 
 The power of cities and counties to enact or amend ordinances only exists within 
the limits of the city or county.  For a city, this means within the city’s incorporated 
limits and for a county, this means the unincorporated area lying outside a city.  The issue 
presented by art. 12, sec. 2, has been described by the Idaho Supreme Court as an issue 
not of conflicts but of power.  In Clyde Hess Distributing Co. v. Bonneville County, 69 
Idaho 505, 210 P.2d 798 (1949), the court held: 
 

 It also appears to be conceded that county regulations passed under 
such constitutional grant of power, cannot be enforced in a municipality in 
a field reserved to municipalities  under the constitution, whether such field 
has been occupied by municipal ordinance or not.  Therefore, the fact that it 
does not appear that the regulation in question is in conflict with any 
existing ordinance of a municipality is not important.  The question is one 
of power and not one of conflict.  
 

 Id. at 511, 210 P.2d at 804  (emphasis added; citations omitted).  The court went on to 
note that because this is a question of power and constitutional provision, it makes no 
difference whether or not the legislature, by statute, authorizes a county or a city to 
undertake the thing it is doing: 

 



 

The legislature can pass a general law effective upon all, but it cannot 
restrict the constitutional right of a municipality to make police regulations 
not in conflict or inconsistent with such general law.  An attempt by the 
legislature to grant authority to a county to make police regulations 
effective within a municipality would be an infringement of such 
constitutional right of a municipality.   
 

Id. at 512, 210 P.2d at 805. 
 

 In Hobbs v. Abrams, 104 Idaho 205, 657 P.2d 1073 (1983), the court reconfirmed  
its earlier ruling in Hess.  In addition, the court went on to set forth the restrictions which 
apply to an exercise of power by a county or municipality under art. 12, sec. 2 of the 
Idaho Constitution: 
 

This Court has stated that there are three general restrictions that apply to 
ordinances enacted under the authority conferred by this constitutional 
provision:  “(1) the ordinance or regulation must be confined to the limits 
of the governmental body enacting the same, (2) it must not be in conflict 
with other general laws of the state, and (3) it must not be an unreasonable 
or arbitrary enactment.”   
 

104 Idaho at 207, 657 P.2d at 1075 (citation omitted). 
 
 Art. 12, sec. 2, was applied to the issuance of a building permit by a county upon 
land which was subsequently annexed by the City of Boise in Boise City v. Blaser, 98 
Idaho 789, 572 P.2d 892 (1977).  In that case, the builders obtained a building permit for 
multi-unit housing which was to be constructed outside the city limits.  Construction was 
delayed due to inclement weather and when Blaser attempted to resume construction, the 
land had been annexed by Boise City.  The construction project was ultimately allowed 
to proceed but on grounds of estoppel.  In the course of its opinion, the court discussed 
art. 12, sec. 2, and the effect it has upon the validity of county building permits issued on 
land within an incorporated city.  Regarding the effectiveness of a county building permit 
within the city limits, the court stated: 
 

Generally speaking, to give effect to a county permit within city limits 
would be to violate the separate sovereignty provisions of Idaho Const. art. 
12, § 2, and the careful avoidance of any county/city jurisdictional conflict 
or overlap which is safeguarded therein.   
 

Id. at 791, 572 P.2d at 895. 
 



 

 Under the statutory scheme found in chapter 65, title 67, Idaho Code, the 
governing board for an unincorporated area, including the area of impact, is the board of 
county commissioners.  The legislative power possessed by the board of county 
commissioners may only be exercised by the board.  Likewise, the legislative power of a 
city council is limited to the city’s corporate limits.  Any reading granting a city the 
power to enact land use ordinances affecting unincorporated areas is inconsistent with 
chapter 65 of title 67.  The exercise of legislative power beyond the corporate limit is also 
a clear violation of art. 12, sec. 2 of the Idaho Constitution. 
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