
September 21, 1994 
 
Mr. Al Sandner 
South Central Region E 911 
P.O. Box 504 
Jerome, ID  83338 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE 
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
 Re: Emergency Communications Act 

Dear Mr. Sandner: 

 You have requested an opinion from this office whether cellular phone users may 
be charged telephone line user fees by the South Central Region E 911 Board.  For the 
reason set forth below, it is the opinion of this office that an emergency communications 
governing board does not have the authority to charge cellular phone users a telephone 
line user fee. 

 The Emergency Communications Act, chapter 48, title 31, Idaho Code, was 
enacted in 1988.  The act was intended to provide a statutory means to finance 
emergency communication (911) systems.  Idaho Code § 31-4801.  To this end, counties, 
cities or jointly created emergency communication boards are authorized to charge a 
telephone line user fee not to exceed one dollar ($1.00) per month.  Those subject to the 
fee are set forth at Idaho Code § 31-4804, which provides in relevant part: 

The telephone line user fee provided pursuant to the provisions of this 
chapter shall be a uniform amount not to exceed one dollar ($1.00) per 
month per exchange access line, trunk line, network access register, or 
equivalent, and such fee shall be used exclusively to finance the initiation, 
maintenance, or enhancement of a consolidated emergency 
communications system within the boundaries of one (1) county or 911 
service area . . . . 

(Emphasis added.) 

 Before discussing whether cellular phone customers come within these categories 
of users, it must be noted that this office concluded in 1989 that the telephone line user 
fee provided for in Idaho Code § 31-4804 was, in fact, a tax in lieu of property taxes.  
1989 Idaho Att'y Gen. Ann. Rpt. 35.  The distinction is significant in this instance.  
Because the charge is a tax rather than a fee, our analysis does not have to determine 
whether the charge is reasonably related to the direct public service.  See Brewster v. City 



of Pocatello, 115 Idaho 502, 768 P.2d 765 (1988).  More importantly, a statute 
authorizing the imposition of a tax must be construed "as favorably as possible to the 
taxpayer and strictly against the taxing authority."  Futura Corporation v. State Tax 
Commission, 92 Idaho 288, 291, 442 P.2d 174, 177 (1968).  Further, any ambiguities in a 
tax statute must be resolved in favor of the taxpayer.  In re: Potlatch Forests, Inc., 72 
Idaho 291, 240 P.2d 242 (1952). 

 In this instance, it must be determined whether a single cellular phone user 
constitutes an "exchange access line," "trunk line" or "network access register" capable of 
being charged a telephone line user fee.  Unfortunately, these terms are not defined in the 
Emergency Communications Act, and its legislative history provides no guidance in 
construing the statute.  Nevertheless, these terms do have accepted meanings in the 
telecommunications industry. 

 An "access line" is the circuit (often a pair of copper wires) that connects a 
customer with the switching system used to reach other customers.  In non-technical 
terms, it is the part of the system (either a wire or a radio channel) that sends the message 
between the customer's home or business and the switch that connects the line to other 
customers' access line.  It is the connection that gives the customer "access" to all other 
customers.  A "trunk line" is a circuit (or circuits) that connects switches for more than 
one line.  For example, a telephone company with customers in one town may route all 
calls in or out of that town through one or more switches.  Those switches would be 
connected to other towns' switches through trunk lines that can carry a call from any line 
in one town to any line in the other town.  The trunks in this case are not dedicated to any 
one customer, but may carry any customer's call. 

 Alternatively, a large customer with many telephones on the premises may have a 
private branch exchange (PBX), which will switch all of the customer's internal calls 
without using any of the telephone company's switching equipment.  However, the 
customer will need connections between its internal telephone system and outside 
telephones.  The connections between the customer's own system (its PBX) and the 
telephone company's switches are also called trunks.  Like their counterpart described in 
the previous paragraph, the trunk can carry a call from any one of the customer's 
telephones connected to the PBX. 

 "Network access registers," or NARs, are a customer's connections in the 
telephone company's switch itself that permits telephones for a large customer to connect 
to the local telephone company directly.  The difference between a PBX and trunk system 
and an NAR system is that the telephone company connects its own trunk to the 
customer's PBX at the customer's location, but the customer connects the NAR to the 
telephone company's switch.   



 The telephone line user fee for emergency service does not apply to cellular 
telephone operators.  As written, Idaho Code § 31-4804 provides that such fees shall be 
collected "by all telecommunications entities, which provide local telephone line 
service."  This section further recites that "[l]ocal exchange companies will be allowed to 
list the surcharge as a separate item bill . . . ."  Cellular telephone companies do not 
provide actual "local telephone line service"; they only act as intermediary between the 
cellular customers and the local telephone company, which sells local telephone service 
to cellular companies, not to cellular telephone users.  The cellular company is the actual 
"customer" of the local exchange company and the entity provided "local telephone line 
service."  Cellular telephone companies are not local exchange companies.  It is the local 
exchange company (e.g., U.S. West) that collects the fees and remits them to the 911 
administrator. 

 Moreover, the Telecommunications Act of 1988 (Idaho Code §§ 62-601, et seq.) 
defines local exchange service as the "provision of access lines to . . . customers [for] 
switched voice communications within a local exchange area."  Idaho Code § 62-603(1)  
(emphasis added).  The description of "access lines" in this statute supports our 
interpretation of "access line" as used in the Emergency Communications Act.  It is a 
basic tenet of statutory construction that statutes dealing with the same subject matter be 
construed together to reach a harmonious result.  Dewey v. Merrill, 124 Idaho 200, 858 
P.2d 740 (1993).  The access lines subject to the surcharge fee are the line or trunk 
connections between the local telephone company's switch and the cellular company's 
switch.  Affording the terms used in both acts their normal meaning and construing all 
the terms together, leads this office to the conclusion that the telephone line user fee does 
not apply to cellular telephone users.   

 Although cellular telephone users may ultimately connect with the local telephone 
company's network, they are not directly connected to the network.  All cellular 
customers obtain access to the local telephone network via a cellular switch.  It is this 
cellular switch which is, in turn, connected to the public switch network via exchange 
access lines or trunks.  Consequently, the telephone line user fee is assessed against the 
cellular company's access lines or trunks, not the ultimate cellular users.  While it is 
undeniable that a cellular telephone user can dial 911 and access the emergency dispatch 
center, this access is not direct.  Therefore, until the legislature makes clear that cellular 
telephone users are to be taxed pursuant to Idaho Code § 31-4804, our advice is that 
cellular telephone users should not be charged a telephone line user fee.   
        
       Yours very truly, 
 
       FRANCIS P. WALKER 
       Deputy Attorney General 
 


