
February 19, 1993 
 
Mr. Steven Berenter 
HAWLEY, TROXELL, ENNIS & HAWLEY 
P. O. Box 1617 
Boise, ID  83701 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE 
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
 Re: Idaho Code § 33-313 
 
Dear Mr. Berenter: 
 
 You have requested an opinion from this office regarding the construction and 
application of Idaho Code § 33-313.  Specifically, you ask (1) whether a school board of 
trustees must appoint a person to serve as trustee for each trustee zone when a rezoning 
occurs and, if so, (2) whether the appointee serves the remainder of the term designated 
for each zone. 
 
 The answers are (1) yes, the trustees must appoint a trustee from the new zone or 
zones, and (2) the appointed trustee serves until a duly-elected trustee takes office in July 
following a May election. 
 
 Idaho Code § 33-313 provides the method available to school boards of trustees 
and patrons to propose to redefine and change trustee zones, i.e., "rezone."  Such a 
proposal can be initiated by the board of trustees or by petition presented to the board of 
trustees, signed by fifty (50) or more school electors residing in the district.  The proposal 
must contain certain legal descriptions as well as the approximate population in the 
proposed zones. The State Board of Education reviews the proposal.  If the state board 
approves the proposal the board of trustees must hold an election within a certain time-
frame. The question presented to the school district electors is whether the proposal to 
change trustee zones should be approved. 
 
 According to Idaho Code § 33-313, once a rezone of trustee zones is approved by 
school district electors, a school district board of trustees has two responsibilities. The 
first is to appoint a trustee from among residents of a new zone and the second is to move 
forward with an election of trustees from those new zones.  Idaho Code § 33-503 
provides that the election of school trustees shall be on the third Tuesday in May; Idaho 
Code § 33-510 sets the annual meeting of each school district as the date of the trustees' 
regular July meeting.   
 



 In 1984, the Idaho Legislature amended §§ 33-313 and 33-504, Idaho Code, as 
follows: 
 

 At the next regular meeting of the board of trustees following the 
approval of the proposal the board shall appoint from its membership or 
from the patrons resident in each trustee zone, a person from that zone to 
serve as trustee until the next regularly scheduled trustee election for that 
zone annual meeting.  At the annual election a trustee shall be elected to 
serve during the term specified in the election for the zone.  The elected 
trustee shall assume office at the annual meeting of the school district next 
following the election. 

 
Idaho Code § 33-313, am. 1984, ch. 94 § 1, p. 218. 
 

 Any person appointed as herein provided shall serve until the annual 
election meeting of school district trustees next following such 
appointment.  At such the annual election a trustee shall be elected to 
complete the unexpired term of the office which was declared vacant and 
filled by appointment. 
 
 The elected trustee shall assume office at the annual meeting of the 
school district next following the election. 

 
Idaho Code § 33-504, am. 1984, ch. 94 § 2, p. 218. 
 
 Whenever a statute is amended by the legislature, it is presumed that the 
legislature intended to change existing law.  Nebeker v. Piper Aircraft Corp., 113 Idaho 
609, 747 P.2d 18 (1987).  The courts have the responsibility to give force and effect to 
the legislature's intent and purpose.  Sherwood v. Carter, 199 Idaho 346, 805 P.2d 452 
(1991).  The purpose of the 1984 amendments, according to the legislative history as 
expressed in committee minutes, was to clarify language regarding the length of service 
of an appointed trustee.  House Education Committee, Jan. 25, 1984, Bob Dutton. 
 
 Based upon the statutory language, the board of trustees has an obligation to 
appoint individuals from the rezoned trustee zones to serve until the July annual meeting.  
Furthermore, the clarification provided by the 1984 legislative changes definitively 
provides that trustees from rezoned trustee zones who are elected in May shall take office 
in July, replacing the appointed trustees.  
 
 I hope this response adequately addresses the questions raised in your letter.  If the 
Attorney General's Office can be of further assistance, please feel free to contact me. 
 



       Sincerely, 
 
       ELAINE EBERHARTER-MAKI 
       Deputy Attorney General 
       State Department of Education 


