
January 13, 1993 
 
Ms. Leola Daniels, M.S., R.N. 
Executive Director 
Idaho State Board of Nursing 
280 N. Eighth, Suite 210 
STATEHOUSE MAIL 
Boise, ID  83720 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE 
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
Dear Ms. Daniels: 
 
 On October 11, l991, you requested an opinion from this office interpreting the 
Idaho Nursing Practice Act, concerning non-licensed personnel administering prescribed 
medications to patients in medical offices.  The issue presented was whether Idaho Code 
§§ 54-1402(b)(1)(f) and (2)(d) of the Nursing Practice Act mandates that only licensed 
nurses be authorized to perform such nursing functions as administration of medications 
and treatments prescribed by physicians (except as specifically exempted by the Nursing 
Practice Act or rules of the Board of Nursing).  

 
 This office responded by letter dated January 24, l992, stating that the law in 
Idaho governing the practice of medicine and the administration of prescribed medication 
does not exclusively reserve to licensed nurses the ability to administer prescribed 
medication.  This opinion was based in part upon Idaho Code § 54-1402 which grants 
licensed nurses the power to administer medication, but lacks any express language 
exclusively granting this power to licensed nurses.  We noted that this section must be 
read in conjunction with the Medical Practice Act, Idaho Code § 54-1804, which 
provides the penalties and remedies relating to the unlicensed practice of medicine.  
Idaho Code § 54-1804(1) states exceptions to the rule:  

 
Under the circumstances described and subject in each to limitations stated, 
the following persons, though not holding a license to practice medicine in 
this state, may engage in activities included in the practice of medicine:  
 
 (g) A person administering a remedy, diagnostic procedure or advice 
as specifically directed by a physician . . . .  

 
We concluded that, although the extent to which a physician may delegate duties to 
unlicensed personnel pursuant to Idaho Code § 54-1804(1)(g) is unclear, it is 



inappropriate to define the limits through the duties enumerated to licensed nurses in 
Idaho Code § 54-1402.  
 
 On May 1, 1992, Mr. Meuleman and yourself met with Attorney General 
EchoHawk to urge reconsideration of the conclusion stated in the opinion letter of 
January 24, 1992.  Mr. Meuleman provided this office his legal analysis of the relevant 
statutes in a letter dated June 2, 1992.  
 
 After reviewing Mr. Meuleman's analysis, and further researching and considering 
this issue, we conclude that our original reasoning was correct.  
 
 The regulation of duties non-licensed medical personnel are allowed to perform 
under the control and supervision of a physician is not governed by the state regulations 
governing the practice of nursing.  The Nursing Practice Act regulates the profession of 
nursing, not the entire field of health care providers.  The regulation of duties 
non-licensed medical personnel may perform is governed by Idaho Code § 54-1804, 
which provides the penalties and remedies relating to the unlicensed practice of medicine.  
 
 As Mr. Meuleman pointed out in his legal analysis, the initial step in interpreting 
statutory language is the plain meaning rule.  "[U]nless the result is palpably absurd, we 
must assume that the legislature means what it clearly stated in the statute."  Sherwood v. 
Carter, 119 Idaho 246, 254, 805 P.2d 452, 460 (1991).   Nowhere in the Nursing Practice 
Act is there any indication that the duties enumerated therein are to be exclusively 
reserved to registered nurses. In addition, the plain language of Idaho Code 
§ 54-1804(1)(g) states that any person may administer "a remedy, diagnostic procedure 
or advice specifically directed by a physician."  There is no language limiting the duties 
that a physician may delegate to those for whom licensure is not otherwise required.  
 
 Read together, nurses may perform all functions enumerated in Idaho Code 
§ 54-1402, and physicians may direct a non-licensed person to administer a remedy, 
diagnostic procedure or advice, pursuant to Idaho Code § 54-1804(1)(g).  To conclude 
that the extent to which a physician may direct a non-licensed assistant is governed by the 
duties enumerated to licensed nurses is to go beyond the plain language of these two 
statutes.  
 
 This conclusion is supported by the construction of Idaho Code § 54-1803(1), 
which defines physicians' assistants.   This section excludes physicians' assistants from 
performing those functions and duties specifically delegated by law to those persons 
licensed as pharmacists, dentists, dental hygienists and optometrists.  If the legislature 
had intended to restrict the activities of non-licensed persons under Idaho Code § 54-
1804(1)(g), in relation to traditional nursing functions, it could easily have done so in this 



subsection just as it did in § 54-1803 (1) with regard to physicians' assistants and several 
other potentially overlapping health care professions.  
 
 The doctrine of expressio unius est exclusio alterius provides that if the statute 
specifies one exception to a general rule, other exceptions are excluded.  Black's Law 
Dictionary, 521 (rev. 5th ed.), Kansas Attorney General Opinion No. 86-125.  Given this 
rule of statutory construction, it follows that nonlicensed assistants as referred to in Idaho 
Code § 54-1804(1)(g) are not prohibited from administering medication because the 
legislature would have so stated if it had so intended.  

 
 To add to Idaho Code § 54-1804(1)(g) "for which licensure is not otherwise 
required," as Mr. Meuleman suggests, would not be giving the plain meaning to the 
statute, but imposing our own interpretation. Such action is inappropriate by this office, 
and must be left to the legislature to clarify.  

 
 Our statutory interpretation is consistent with that of other jurisdictions' 
interpretations of similar statutes. Tennessee Attorney General Opinion No. 88-09 
addressed the issue of under what circumstances unlicensed staff members of private 
group homes may administer medication to residents.  The opinion concluded that 
although administering medication was a function expressly granted to licensed nurses 
and physicians, non-licensed persons were also allowed to administer medication when 
under the supervision of a licensed physician or nurse.  
 
 Utah Attorney General Opinion No. 80-12 answered the question whether the use 
of psychological assistants by individuals licensed to practice psychology in the state of 
Utah was proper.  Finding no law on point, that office analogized the use of non-licensed 
employees in a professional setting to the practice of medical doctors and dentists using 
non-licensed assistants to aid in the performance of their duties. The Utah opinion 
concluded:  
 

[T]he law inherently recognizes that anyone practicing in the field of the 
learned professions . . . may employ assistants provided they serve under 
the direct control and supervision of the licensed practitioner and do not 
directly counsel with or advise the client or perform any other function 
specifically reserved to one who is so licensed.  

 
Utah Attorney General Opinion No . 80-12, p. 2. 
 
 The common thread running through these opinions is the direct control and 
supervision provided by the physician. The authority for a non-licensed employee to 
assist the professional is not limited by the duties the state empowers to other licensed 



personnel, absent express legislative intent to the contrary. Rather, it is governed by the 
plain meaning of the statutes the legislature has enacted.  
 
 In Kansas, the issue of whether physicians' assistants could issue prescription 
orders was raised during the 1978 session of the legislature. The special committee's 
report on the proposed bill states as follows:  
 

 The Committee has concluded that the scope of practice of a 
physicians' assistant in Kansas should be determined by the employing 
physician rather than by the Board of Healing Arts or by statutes. 
Experience in those states which have adopted a statutory "laundry list" of 
responsibilities which can be assumed by the physicians' assistant indicates 
that this approach needlessly limits the use of the physicians' assistant. In 
reaching the conclusion that the responsible physician should determine the 
scope of practice of the physicians' assistant, the Committee recognizes that 
the physician who employs. a physicians' assistant remains legally and 
medically responsible for the actions of that assistant. Ultimately, only the 
employing physician can judge effectively how the physicians' assistant 
performs and the limits of his capabilities. The physician should be free to 
exercise judgment in such matters, fully realizing that if his judgment is 
faulty he retains liability for the practice acts of the physicians' assistant.  

 
Kansas Attorney General Opinion No. 86-125. 
 
 The opinion concluded that, because physicians' assistants are expressly 
authorized by statute to practice medicine under the direction and supervision of a 
physician and that practice includes the prescribing of medicine, physicians' assistants 
were allowed to issue prescriptions under the direction and supervision of a physician. 
See also Michigan Attorney General Opinion No. 77-5220; Maryland Attorney General 
Opinion No. 86-008. 
  
 The issue of non-licensed assistants performing tasks which are also functions 
granted to licensed nurses is analogous to one of the issues addressed in Magit v. Board 
of Medical Examiners, 17 Cal. Rptr. 488, 366 P.2d 816, 820 (1961).  There, the court 
noted:  
 

It has generally been recognized that. the functions of nurses and 
physicians overlap to some extent, and a licensed nurse, when acting under 
the direction and supervision of a licensed physician, is permitted to 
perform certain tasks which, without such direction and supervision, would 
constitute the illegal practice of medicine and surgery.  

 



This issue in Magit, the status of a licensed nurse administering anesthetics, is analogous 
to the issue before us. Magit recognized the right of nurses under the supervision of 
physicians to perform functions they were not otherwise licensed to perform and that 
would otherwise constitute the illegal practice of medicine. Similarly, in this instance, 
non-licensed personnel may perform functions otherwise granted to licensed nurses, so 
long as they perform these functions under the supervision of a physician.  

 
Although the extent to which a physician may delegate duties to office personnel 

pursuant to Idaho Code § 54-1402 is unclear, it is not defined by the duties enumerated to 
licensed nurses in Idaho Code § 54-1402.  Further clarification is appropriate only by the 
legislature.  
 
       Very truly yours, 
 
       JOHN J. MCMAHON 
       Chief Deputy 


