
 
 

November 20, 1992 
 
John M. Mason, CPA/CMA 
Dean of Finance 
College of Southern Idaho 
P. O. Box 1238 
Twin Falls, ID  83303-1238 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE  
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
Dear Mr. Mason: 
 
 In your letter dated October 27, 1992, you requested an opinion regarding the 
appropriate election date for trustee elections for your community college district. 
 
 Idaho Code § 33-2106, enacted in 1963 and entitled "Trustees of junior college 
districts," states in part: 
 

 Elections of trustees of junior college districts shall be biennially in 
even-numbered years, and shall be held on such uniform month as the 
board of trustees shall determine. 
 
 . . . . 
 
 Notice of the election, the conduct thereof, the qualification of 
electors and the canvass of returns shall be as prescribed for the election of 
school district trustees, and the board of trustees shall have and perform the 
duties therein prescribed for the board of trustees of school districts. 
 
 . . . . 
 
 When elections held pursuant to this section coincide with other 
elections held by the state of Idaho or any subdivision thereof, or any 
municipality or school district, the board of trustees may make agreement 
with the body holding such election for joint boards of election and the 
payment of fees and expenses of such boards of election on such 
proportionate basis as may be agreed upon. 

 
(Emphasis added.)  Therefore, the statute distinguishes between election dates and 
election procedures, the former being at the discretion of the community college board 
and the latter in accordance with school election laws. 



 
 
 
 The 1992 legislature added a new statute, Idaho Code § 34-106, which sets 
uniform election dates with certain exceptions.  The law is effective January 1, 1994.  
The statute states in pertinent part: 
 

 On and after January 1, 1994, notwithstanding any other provision 
of the law to the contrary, there shall be no more than four (4) elections 
conducted in any county in any calendar year, except as provided in this 
section. . . . 
 
 . . . . 
 
 (4)   The governing board of each political subdivision subject to 
the provisions of this section, which, prior to January 1, 1994, conducted an 
election for members of that governing board on a date other than a date 
permitted in subsection (1) of this section, shall establish as the election 
date for that political subdivision the date authorized in subsection (1) of 
this section which falls nearest the date on which elections were previously 
conducted, unless another date is established by law. 

 
 . . . . 
 
 (6)   School districts governed by title 33, Idaho Code, and water 
districts governed by chapter 6, title 42, Idaho Code, are exempt from the 
provisions of this section. 

 
(Emphasis added.)  See also Idaho Code § 34-1401 (contains a similar exemption from 
the Uniform District Election Law for school districts and water districts). 
 
 The question then becomes whether the school district exemption set forth in the 
Idaho Code sections cited above also applies to community college elections or whether 
the "notwithstanding any other provision of the law to the contrary" language precludes 
application of the exemption. 
 
 It appears significant that the reference in Idaho Code § 33-2106 is to "notice of 
election, the conduct thereof, the qualification of electors and the canvass of returns as 
prescribed for the election of school district trustees."  (Emphasis added.)  The references 
are to procedural aspects of the conduct of elections and qualifications of electors.  It is in 
these matters that trustee elections for community college districts are to track the 
procedures for the election of school district trustees.  There is no mention of election 
dates.  Indeed, Idaho Code § 33-2106 itself does not appear to require that a community 
college district election be on the date prescribed for school district elections. 



 
 
 
 Further, since the new statute on uniform dates contains the language 
"notwithstanding any other provision of the law to the contrary" (emphasis added), it 
appears that the intent of the legislature was to override the community college trustees' 
authority to determine an election date different from the prescribed uniform dates.  
Legislative minutes concerning the new statute (H.B. 743) indicate that the sponsors 
intended the exemptions to be viewed narrowly. 
 
 We therefore conclude that after January 1, 1994, your trustee elections should be 
held on the uniform date prescribed in Idaho Code § 34-106 "which falls nearest the date 
on which elections were previously conducted."  Idaho Code § 34-106(4). 
 
 However, since the statute does not become effective until January 1, 1994, if 
there is some compelling reason for holding community college trustee elections on a 
date other than one of the prescribed uniform dates, you may wish to seek a specific 
exemption during the 1993 legislative session. 
 
 We have conferred with the Secretary of State's office regarding your question and 
have determined that there are currently no rules, regulations, or interpretations of that 
office which would answer your specific question.  See Idaho Code § 34-106(5). 
 
       Sincerely, 
 
       BRADLEY H. HALL 
       Deputy Attorney General 
       and Chief Legal Officer 
 


