
 
 

November 6, 1992 
 
Ms. Barbara J. Layher 
Elmore County Prosecuting Attorney 
P.O. Box 607 
Mountain Home, ID  83647-0607 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE 
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
Dear Ms. Layher: 
 
 You have requested an opinion from this office regarding the payment of witness 
fees pursuant to Idaho Code § 19-3008.  You have raised several questions in this regard.  
I will address each question in turn. 
 
1.  Does payment of witness fees from "District Court funds" violate any 

constitutional or statutory requirement for separation of powers?  Further, are the 
Elmore County Commissioners obligated to comply with the Court's request to 
transfer or provide funds, historically provided under the Budget Line Item as 
district court funds, to another department or officer's budget?   

 
 The answer to this question is found by analyzing Idaho Code § 19-867 and the 
nature of the district court fund. Idaho Code § 31-867 provides for the creation of a 
district court fund:  
 

 (1)   The board of county commissioners of each county in this 
state may levy annually upon all taxable property of its county, a special tax 
not to exceed four hundredths per cent (.04%) of market value for 
assessment purposes for the purpose of providing for the functions of the 
district court and the magistrate division of the district court within the 
county.  All revenues collected from such special tax shall be paid into the 
"district court fund," which is hereby created, and the board may 
appropriate otherwise unappropriated moneys into the district court fund.  
Moneys in the district court fund shall be expended for all court 
expenditures other than courthouse construction or remodeling and for 
salaries of the deputies of the district court clerk, which salaries shall be 
expended from the current expense fund. 

 
 (2)   Balances in the district court fund may be accumulated from 
year to year sufficient to operate the court functions on a cash basis, but 



 
 

such balances shall not exceed sixty per cent (60%) of the total budget for 
court functions for the current year. 

 
  The fact that the district court fund provides for "the functions of the district court 
and the magistrate division of the district court,"  does not place the fund within the 
judicial branch of government.  Similarly, because the funds are expended for judicial 
purposes does not exclude the expenditures from the constraints of title 31, Idaho Code, 
and, ultimately, the scrutiny of the board of county commissioners.   
 
 Previously, this office concluded that the district court fund came under the 
control of the board of county commissioners.  In Attorney General Opinion No. 79-2, 
we stated:   
 

 Section 31-867, Idaho Code, does not expressly state that the county 
commissioners shall have the control of expenditures from the district court 
fund, nor does it vest such control in the district court.  However, since the 
statute gives the county commissioners the power to set the tax levy for and 
to appropriate to the district court fund, it appears to be the legislative intent 
that the commissioners also control the expenditures from it.  No other 
statutes have been located which contradict this view.  Indeed, the County 
Budget Law, (Idaho Code, §§ 31-1601 through 31-1612) and other statutes 
governing county fiscal matters, as well as §§ 1-1613 and 1-2217, Idaho 
Code, which require counties  to provide facilities and personnel for courts, 
lend support to the conclusion that the counties, and not the courts, have 
control of expenditures from the district court fund. 

 
 In relation to the authority of the district court over the fund, this office concluded:   
 

 Section 1-907, Idaho Code, does give the administrative judge in 
each judicial district certain administrative supervision and authority over 
the operation of the district courts and magistrates.  These powers include, 
but are expressly not limited to, the functions enumerated in the statute, 
including supervision of the district courts in the discharge of the clerical 
functions of the district courts.  However, nothing in the statute appears to 
grant the administrative judge any power to make expenditures from or to 
exercise direct control over the district court fund. 

 
 Stated from a different perspective, it would appear that §§ 31-867 
and 1-907, Idaho Code, are inadequate bases for concluding that the courts' 
inherent power is now unlimited or specifically that the District Court Fund 
is to be administered by the court rather than the county commissioners. 

 



 
 
 It has long been recognized that if the board of county commissioners fails to 
provide the necessary resources for the existence and operation of the courts, courts do 
have the inherent power to "incur and order paid all such expenses as are necessary for 
the holding of court and the administration of the duties of courts of justice."  Schmelzel 
v. Board of County Commissioners, 16 Idaho 32, 35, 100 P. 106 (1909).  Nonetheless, it 
is the opinion of this office that, so long as the county conducts its financial affairs in a 
manner that reasonably provides for the proper function and administration of the courts, 
the board of county commissioners has direct control over the district court fund.   
 
 In regard to witness fees, Idaho Code § 19-3008 provides for the payment of 
witness fees in criminal proceedings.  This section states in relevant part: 
 

 When a person shall attend before a grand jury, or the district court, 
as a witness, upon a subpoena, or pursuant to an undertaking, such person 
shall receive the same rate per mile as the state of Idaho pays for state 
employees pursuant to section 67-2008, Idaho Code, but no person can 
receive more than one (1) mileage under this section per day of attendance 
in court; such person shall also receive eight dollars ($8.00) per day for 
each day's actual attendance as such witness and reasonable lodging 
expense when approved in advance by the judge before whom the witness 
appears.  Such mileage and per diem must be paid out of the county 
treasury of the county where such district court is held, upon the certificate 
of the clerk of said court: . . . . 

 
The witness fees granted pursuant to this section are paid from the "county treasury."  
The statute does not designate the account to be charged.  However, through the county 
budgeting process, chap. 16, title 31, Idaho Code, the board of county commissioners has 
the responsibility of reviewing estimates of all proposed expenses for the upcoming fiscal 
year, including witness fees, and specifying the fund to be charged for the expenditures.  
Idaho Code §§ 31-1603 through 31-1605.  Thus, in light of the absence of the specific 
fund to be charged, it is reasonable to conclude that the board of county commissioners 
has the authority to designate the fund to be charged for witness fee expenditures made 
pursuant to Idaho Code § 19-3008.  Conversely, the courts have no statutory authority to 
direct the county commissioners in the county budgeting process to provide for and make 
expenditures from one particular fund. 
 
 Turning to the specific questions presented, since the district court fund is 
administered by the board of county commissioners and not the courts, this executive 
function does not implicate or intrude upon the judicial function of the courts.  Therefore, 
in administrating the district court fund, the board of county commissioners is merely 
following its statutory directive in providing a functional county court system within the 
county.  Idaho Code §§ 1-1613 and 1-2217.  This activity does not violate the separation 



 
 
of powers doctrine.  Art. 2, § 1, Idaho Constitution; State v. McCoy, 94 Idaho 236, 486 
P.2d 247 (1971).  
 
 Similarly, since the board of county commissioners sets the district court fund levy 
and controls expenditures from the fund, the Elmore County Board of Commissioners is 
not obligated to comply with the district court's directive to transfer the witness fee 
expense from the district court fund to another fund.  Beyond offering its advice on the 
subject, the courts possess no authority to administer the county budgeting process.  This 
is an executive function left to the discretion of the board of county commissioners. 
 
 Finally, this conclusion is buttressed by the language found in Idaho Code § 31-
867 that states the fund "shall be expended for all court expenditures other than 
courthouse construction or remodelling and for salaries of the deputies of the district 
court clerk, . . . ."  Arguably, the mandatory language used in Idaho Code § 31-867 
requires that witness fees be paid from the district court fund. 
 
2.   Does Idaho Code § 19-3008 require mandatory payment of fees and mileage to 

law enforcement officers whether the officer is on duty or off?  When off-duty, is 
the officer entitled to mileage from residence (assuming they are using a private 
vehicle) or, as has been adopted by the District Court, from the Law Enforcement 
Building where the subpoena is served upon the officer? 

 
 Idaho Code § 19-3008 makes no distinction between law enforcement witnesses 
and non-law enforcement witnesses.  There appears to be no statutory basis to deny 
witness fees to law enforcement personnel—on duty or off duty.  Of course, if the officer 
is on duty and being paid  by a law enforcement agency, the agency would have the right 
to reduce his compensation accordingly so that the officer is not receiving additional 
compensation for performing duties of the job.  If the officer is not on duty, there is no  
statutory basis to deny the fees and mileage to the law enforcement officer.  Further, there 
is no legal authority for the district court to restrict the payment of mileage to one 
particular location.   
 
 Presumably, a law enforcement agency could, as a condition of employment, 
forbid law enforcement officers from accepting witness fees and mileage.  The 
appearance in court by law enforcement personnel could be designated a job-related 
activity and compensated pursuant to the department's employment contract.   
 
3.   If Law Enforcement Officers are always entitled to payment of fees and mileage, 

is it  permissible for the District Court to pay such funds directly to the law 
enforcement agency (for disbursement to the officer pursuant to the agency's 
policy), or must such payments be made to the individual officers? 

  



 
 
 Idaho Code § 19-3008 does not directly address this question.  It does provide that 
witness fees shall be paid from the county treasury and that subpoenaed witnesses 
testifying at criminal proceedings have the statutory right to payment.  If the law 
enforcement agency has no provision addressing witness fee and mileage payments 
within its personnel policy, the officer would have the right to the fees and mileage.  
Whether the law enforcement agency has the right to be paid directly for its officers' 
witness fees and mileage when on duty is not addressed in the statute and is a matter that 
should be resolved by the county, the law enforcement agency and its personnel.   
 
 If you have any further questions in this regard, please do not hesitate to contact 
me.  I apologize for the delay in responding to your letter. 
 
       Very truly yours, 
 
       FRANCIS P. WALKER 
       Deputy Attorney General 
 


