
SlATe: OF IDAHO
OFFlce OF THE ATTORNEY GENERA~

JIM JONES
ATTORNE:Y GENERAL

Clifford T. Hayes
Chief of Police
City of Post Falls
P. O. Box 937
Post Falls, ID 83854

BOISE 83720

April 26, 1990

TELEPHONE
(206) 334-2400
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Dear Chief Hayes:

In your letter of April 5, 1990, you ask two questions
concerning the Emergency COIIlil1unications Act (hereafter IlAct ll )

found at Idaho C?de §§ 31-4801, et seq. Since 1982, the city of
Post Falls, the Post Falls Fire Protection District and the Post
Falls F~bulance District have operated a joint emergency
cOIIlluunications system. With the adoption of the Act, your
question restated is \'lhether your particular service area is
entitled to the fees generated by the area if the county adopts a
county-wide system pursuant to the Act.

Idaho Code § 31-4807 disposes of this question and states in
full as follows:

31-4807. Right to fee not affected by
nonservice. All governmental entities
within the county that have an already
established emergency co~~unications system
using 911 call access, upon resolution duly
adopted and approved and presented to the
joint powers board or in their absence to the
board of county commissioners, may ask that
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'.> their existing emergency communication system
area be excluded and such area shall be
excluded from the county-wide emergency
communications service but such exclusion
shall not affect the right of the board of
county commissioners to levy the fees as
herein provided. No city or other agency
shall establish an individual emergency
communication system once a county-wide
system as provided in this chapter has been
adopted by the board of county commissioners.
Whenever an area is excluded pursuant to this
section, the board of county commissioners
shall remit to the excluded entity one
hundred percent (100%) of the fees collected
in the excluded area as provided pursuant to
this chapter. Any area excluded pursuant to
this section may be SUbsequently included
upon resolution duly adopted and approved and
presented to the j oint powers board or, in
their absence, to the board of county
commissioners. [Emphasis added.]

As indicated in the statute, your existing service area is
entitled to 100% of the fees generated by the phones in your area
if a county-wide system is adopted. Furthermore, § 31-4810
provides that you may continue to operate your service area even
though the county adopts a county-wide system. This is true for
all systems in operation prior to July 1, 1987.

Your second question concerns the amendments to the Act made
by the 1990 Centennial Legislature in Senate Bill 1576. You ask
whether the new language found at Idaho Code § 31-4808(2)
requires consolidation of areas existing prior to July 1, 1987.
This new language states as follows:

(2) If, after the formation of any 911
service area of less than county-wide extent,
the voters of the county approve 911 service
for the entire county, the newly formed
county-wide 911 service area shall assume all
of the assets and liabilities of all 911
service areas existing in that county at the
time of formation of the county-wide system.
Existing 911 service areas shall have two (2)
years from the date of the county-wide
election to merge into the county-wide
consolidated emergency communications system.
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·The Stat-ement of Purpose for Senate Bill No. 1576 clearly
states that the purpose of the amendments to the Act is to
provide for the establishment of service areas within a county
"only after it is determined that a county-wide 911 system cannot
be created." [Emphasis in the original. ] The purpose of the
amendments was not to require merger of those systems created
prior to July 1, 1987. In fact, the statutes which provide for
continued operation of these 911 service areas were not affected
by the amendments to the Act. Thus, the only conclusion that can
be reached in these circumstances is that the new language
affects only those systems created after July 1, 1987, and that
prior existing systems are not required to merge with the county.

Specifically, your service area, in operation since 1982,
continues to operate as before. Further, your area is entitled
to 100 % of the fees generated by the phones in your area if the
county adopts a county-wide system. Finally, no merger is
required of your service area under the existing Act or 1990
amendments until such time that decision is made by your joint
powers board.

I hope this information has been helpful. If you have any
questions, please do not hesitate to contact me.

This letter is provided to assist you. The response is an
informal and unofficial expression of the views of this office
based on the research of the author.

Sincerely,

~IJ,~
DANIEL G. CHADWICK
Chief, Intergovernmental
Affairs Division

DGCjtg

cc: Charles B. Lempesis
Bill Jarocki, AIC
Chuck Holden, IAC
Kootenai County Commission




