
February 27, 1990 
 
Nancy Michael 
Public Works Contractors 
State License Board 
STATEHOUSE MAIL 
 

THIS CORRESPONDENCE IS A LEGAL GUIDELINE OF THE 
ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE 

 
 Re:  Competitive Bid Requirements, Subcontractor for State Public Works Project 
 
Dear Ms. Michael: 
 
 You have asked several questions concerning Idaho Code §§ 67-2310 and 54-
1902 and the requirements that subcontractors for state public works projects be named 
and licensed.  For purposes of this discussion, "general contractor" refers to the person 
who directly bids or contracts the state project.  "Subcontractor" refers to the persons who 
contract directly with the general contractor. 
 
1. Does failure to list an appropriate state license number for a subcontractor required 

to be named pursuant to the provisions of Idaho Code § 67-2310 make the 
submitted bid unresponsive and void? 

 
 Idaho Code § 67-2310 requires only that the subcontractor be named, not that the 
state license number be listed.  Idaho Code § 54-1902 specifically provides, however, 
"nor shall a public works contractor accept a bid from any person who at the time does 
not possess the appropriate license for the project involved."  [Emphasis added.]  
Therefore, while the naming statute does not require listing the license number, it is 
unlawful to accept bids from persons who do not have the requisite license.  Since it is 
unlawful to accept a bid from unlicensed persons, it is apparent that the subcontractor 
must possess the appropriate license by the time the contractor accepts the bid.  Failure 
by a general contractor to name a properly licensed subcontractor, however, renders the 
bid unresponsive and void.  Further, Idaho Code § 54-1914(i) provides that the public 
works contractors licensing board may take disciplinary action against any contractor 
who is guilty of: 
 

[k]nowingly accepting a bid from, or entering into a contract with another 
contractor for a portion of a public works project if at that time such 
contractor does not possess the appropriate license to do that work as 
provided in this Act. 

 



2. Does the licensing requirement exception for projects financed by federal aid 
funds found in Idaho Code § 54-1902 apply to subcontractors as well as to general 
contractors? 

 
 Idaho Code § 54-1902 reads, in pertinent part: 
 

Provided, however, that no contractor shall be required to have a license 
under this act in order to submit a bid or proposal for contracts for public 
works financed in whole or in part by federal aid funds, but at or prior to 
the award and execution of any such contract by the State of Idaho, or any 
other contracting authority mentioned in this act, the successful bidder shall 
secure a license as provided in this act. 

 
(Emphasis added.) 
 
 Reference in the act to "contractor" also means "public works contractor," which is 
defined as synonymous with "subcontractor" pursuant to Idaho Code § 54-1901(b).  This 
reference is confusing because while the first clause of § 19-5402 refers to "contractor," 
which is apparently inclusive of "subcontractor" under the definitions of the act, the last 
clause clearly refers only to the successful bidder in the contract with the State of Idaho.  
The clause clearly does not address subcontractors, since their contract is not with the 
state, but with the general contractor.  Read together, Idaho Code §§ 67-2310 and 54-
1902 do indeed provide that while a contractor bidding on a state project for public works 
financed in whole or in part by federal aid funds is not required to have a state license 
until the bid is accepted, that same contractor must name in his bid licensed 
subcontractors or the bid will be rendered unresponsive and void.  This interpretation is 
consistent with the purpose of the naming statute, which is "to invite effective 
competition, prevent fraud, and to secure subcontractors who were capable of 
satisfactorily performing the work and furnishing supplies at the lowest overall cost."  
Neilsen & Co. v. Cassia and Twin Falls County Joint Class A School District, 96 Idaho 
763, 766, 536 P.2d 1113 (1975).   
 
3. Is it permissible to use subcontractors different from those listed on the bid? 
 
 Because the Idaho Code provides that it is unlawful for the general contractor to 
accept a bid from a subcontractor who does not possess the appropriate license at the time 
of the bid, failure of that same named but unlicensed subcontractor to obtain a license 
subsequent to the state of Idaho's award of the contract to the general contractor renders 
the original bid unresponsive and void under the provisions of Idaho Code § 67-2310. 
 
4. Under what circumstances might a general contractor use a subcontractor other 

than the one he names pursuant to Idaho Code § 67-2310? 



 
 Again, the purpose of the naming law was to stop bid-shopping.  To allow general 
contractors to name any subcontractor at will would defeat the legislative intent in 
passing this law.  The code is silent on this specific issue.   
 
 Arguably, substitution of another licensed mechanical subcontractor in a situation 
which did not present the issue of "bid-shopping" and the attendant evils the law was 
designed to avoid would not violate the intent of the naming statute.  Such a substitution, 
however, would likely cause the bid to be ruled unresponsive and void if the originally 
named subcontractor were still able to perform the contract and challenged the action in 
the courts.  This is not to suggest, however, that the subcontractor has acquired any 
contract rights by virtue of being named in the bid.  The Idaho Supreme Court has 
expressly held that the naming law is designed to benefit not the subcontractor, but the 
public.  No contractual status is conferred on the subcontractor named.  Mitchell v. 
Siqueiros, 99 Idaho 396, 401, 582 P.2d 1074 (1978). 
 
      Sincerely, 
 
      DANIEL G. CHADWICK 
      Chief, Intergovernmental Affairs Division 


