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ATTORNEY GENERAL SUBMITTED FOR YOUR GUIDANCE

of Interest

Gaetha:

Thank you for your letter of March 29, 1989. Your letter
asks for legal guidance concerning two areas. First, you ask if
it is a conflict of interest if a commissioner or a staff
person's spouse applies for and receives funding from the
Commission. Second, you question whether it is a conflict of
interest for commissioners to continue to sit on a board of art
organizations funded by the Commission.

Conclusion: Idaho's nepotism statute prohibits a spouse or
any of the spouse's associates from voting to furnish
compensation from public funds to any person within a second
degree relationship. The Commission, as the final decision
maker, could not fund any project where a spouse of any
commissioner would receive a benefit. The statute does not
prohibit a staff member's spouse from applying for and receiving
funding from the Commission. Second, Idaho law does not prohibit
commissioners from sitting on the boards of arts organizations
the Commission funds.

Analysis: To answer your first question, it is necessary to
understand the method by which Commission funds are received by
individual artists. The first method J.S through the
apprenticeship-fellowship program where the work is reviewed by a
panel of out-of-state artists who recommend funding allocations



to' t"h"e' commf~~ion. You have administratively removed the staff
person"'from any involvement with the out-of-state panel, and the
actual funding decision is made by the Commission itself. Your
second program is for performing artists who arrange for a
"sponsor-presenter" to perform an artist's work. The presenter,
such as the Sun Valley Center, contracts with the artist for a
performance and the Commission underwrites a portion of the cost
of the performance.

Idaho's nepotism statute, Idaho Code § 59-701, provides:

An executive, legislative, ,judicial, ministerial, or
other officer of this state or of any district, county,
city, or other municipal subdivision of the state,
including road districts, who appoints or votes for the
appointment of any person related to him or to any of
his associates in office by affinity or consanguinity
within the second degree, to any clerkship, office
position, employment, or duty, when the salary, wages,
payor compensation is to be paid out of pUblic funds
or fees of office, and who is related by either blood
or marriage within the second degree to any other
executive, legislative, jUdicial, ministerial, or other
pUblic officer when such appointment is made on the
agreement or promise of such other officer or any other
public officer to appoint or furnish employment to
anyone so related to the officer making or voting for
such appointment, is guilty of a misdemeanor involving
official misconduct and upon conviction thereof shall
be punished by fine or not less than ten dollars
($10.00) or more than $1000, and such officer making
such appointment shall forfeit his office and be
ineligible for appointment to such office for one (1)
year thereafter.

While not a paragon of clarity, the law in question has the
effect of prohibiting "associates in office ll from providing
benefits to those individuals within prohibited relationships.
commissioners, therefore, could not fund any project where their
spouses would receive public funds. This prohibition, however,
would not extend to staff members who do not vote for funding a
proj ect. It would be our recommendation that you continue to
prohibit any staff member from working on any project where the
staff member's spouse seeks Commission funding. This policy
avoids the appearance of impropriety.

Your second question concerned the dual role of
commissioners simUltaneously serving on the Commission and the
board of an art organization funded by the Commission. Idaho
Code § 59-201 states this statute is intended to prevent public
officers from acting under the influence of their personal



i-nter'e~'ts, r~ther than the interest of the pUblic. See McRoberts
v. Hoar; 28 Idaho 163, 174, 152 P.2d 1046 (1915). As it is clear
that commissioners are pUblic officers, the issue is whether
there exists. an "interestU in the award of a contract prohibited
by the statute. In an informal guideline issued on January 16,
1986, . this office outlined the concept of a "remote interest. II

We concluded"that the director of the YWCA was not precluded from
serving on the Council on Domestic Violence even though the YWCA
had applied for and received funds from the Council.

Your situation is similar, but less troublesome. Unlike
the position of YWCA director, service on the Board of Directors
of the art organization is honorary and involves no wages or
salary. Thus, there is no possible personal financial benefit to
he commissioner involved. Like the YWCA director, moreover, the

arts organization is a non-profit corporation which has, through
"case and statutory law in surrounding states, ... been construed to
constitute a tDremote interest." In short, there.is not present
here the type of self dealing possibilities that Idaho Code
§ 59-201 aims to prevent.

In summary, it is permissible for spouses of staff personnel
to apply to the commission for funding and to accept the same.
It is not permissible for the commission to fund projects
sponsored by spouses of commissioners. Finally, it is
permissible for commissioners to continue to serve on the boards
of arts organizations funded by the Commission. I hope this is
helpful. Please advise if I can be of further assistance.

Very truly yours,

PATRICK J. KOLE
Chief, Legislative and
Public Affairs Division




