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Dear Larry: 

TELEPHONE 
I2081 334-2400 

Thank you for your inquiry of ::arch 19, 1987, concernin9 the 
possible implications of reimbursing a state employee for the 
deductible that the employee was required to pay under his auto 
insurance policy; the emp'oyee was involved in an accident while 
using his vehicle on state business. 

As you may know, the Board of Examiners' travel policy 
contemplates the use of privately-owned vehicles for state 
business under certain circumstancec. Regulation 7 states in part: 

The use of privately-owned automobiles, 
airplanes, or other conveyances may be 
authorized wh~never it is more practical 
than transpo%ation by common carrier or 
State vehicles. Privately-owned conveyances 
shall be adequately covered by public 
liability and pr~perty~damage insurance. 
The cost of transporation by private 
conveyance shall be paid'at the rate set by 
the Board of Examiners up to the maximum 
allowed by law. 
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The above-quoted regulation permits state agencies to 
authorize employee use of private vehicles when such use is 
deemed to be the most practical means of transportation. Such 
authorizations frequently arise when state vehicles are not 
available. We believe that the intent of this regulation is 
that state employees, when authorized to use their own vehicles 
for state business, should not be required to sustain losses 
arising f r ~ m  such use which would not have arisen had a state 
vehicle been used. 

If the employee referenced in your letter had been 
~perating a state vehicle when the accident occurred, he would 
have sustained no personal financial impact. We believe that 
fairness dictates the same result when his superiors have 
authorized him to use his own auto. We note that the Bcerd of 
Examiners' policy specifically states that private vehicles must 
be "adequately covered by public liability and property damage 
insurance." It would appear that one reason this language was 
include2 was to insure that state employees suffer no personal 
loss under circumstances such as those ycu describe in your 
letter. 

You suggest that, by reimbursing the exployee for the 
deductible, the state could be implicitly admitti~g liabiiity 
for the accident. We doubt that, as an evidentiary matter, 
reimbursement of the deductible would be compelling evidence of 
the state's ultimate liability. Fiowever, to the extent this is 
a concern, it coclld conceivably be remedied by remitting alcng 
with the reimbursement a reservaticn of the state's right to 
deny liability in any future litigation along with a specific 
provision that the reimbursement is merely a matter of state 
policy and should not be deemed an admission of any kind. 

In sum,ary, while we do not intend to encourage the 
expanded use of privately-owned vehicles for state business, we 
do believe that, under the limited circumstances where such use 
is appropriate, the employee should not be compelled to incur 
monetary losses he would not have suffered had he been driving a 
state vehicle. Further, we do not envision any significant 
ccncerns in terms of the state's future liability arising from 
such reimbursements. 

Please note that the foregoing is an informal and 
unofficial expression of the views of this office. 
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If you have any additional questions or would like to 
discuss this matter further, please call at any time. 

Yours truly, 

Patrick 6. Kole 
Deputy Attorney General 
Chief, Legislative Affairs 


