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Dear Mr. Witherell: 

The Attorney General has asked me to respond to your inquiry 
regarding the use of so-called "supersaver" airfares by state 
agencies. As you correctly note, in order to take advantage of 
the substantial savings of the supersaver rates, it is usually 
necessary for the traveler to spend a weekend at the destination. 
You indicate that it is the policy of state departments to grant 
employees travelling on supersaver fares a per diem allowance and 
expense reimbursement for the weekend. You question the propriety 
of this practice since the employee is not literally engaged in 
state business on the weekend stayover. 

A random sampling of state agencies has revealed no instance 
where a state employer compelled an employee to engage in 
supersaver travel as a requirement of the job. If a state 
employee is mandated to spend the weekend at a given lccation as a 
condition of employment, it is likely that the employee would be 
entitled to normal or overtime compensation in addition to the per 
diem and cost reimbursement. See, Idaho Code 3 67-5302(17); 
5 67-5326, et seq. However, our informal survey indicates that 
state supersaver travel is, at least from a legal perspective, 
voluntary on the part of the employee. The remainder of our 
analysis incorporates the assumption that employee participation 
is volitional. 



You question whether the state can lawfully reimburse the 
weekend expenses of an employee who agrees to travel on a 
supersaver fare. You mention that there is "no mechanism to make 
such gratuities to employees." We agree that there is no specific 
statutory authorization for the reimbursement of supersaver 
travelers' weekend expenses. However, we feel that common sense 
and fiscal rationality dictate a conclusion that these cost 
reimbursements are appropriate. 

The State Board of Examiners has adopted the following 
general outlines for official travel: 

Requlation 5. Mode and Route of Travel 

Employees shall use the most economical and 
practical mode of travel, from the 
standpoint of time and expense and shall 
utilize the most standard route of travel. 
When unusual circumstances preclude 
following this regulation, departmental 
directors may allow an exception. 

Regulation 6. Travel by Public 
Transportation 

Reimbursement for travel by common carrier 
shall be limited to the normally lowest cost 
passage unless it is not available. . . .  

Travel Regulations, Procedures, and Policies 
-- State of Idaho, p. 4. 

The Board of Examiners has mandated that official travel 
should be arranged by the most economical method available. As 
you acknowledge in your letter, utilization of supersaver fares 
often results in a substantial savings for the state. When air 
travel is necessary, supersavers are generally the least 
expensive means available. Slnce, as mentioned above, state 
agencies do not compel their employees to travel under the terms 
of supersavers, the employees' cooperation is necessary if the 
state is to achieve the significant savings available through 
these reduced rates. The cost reimbursement and per diem 
allowance serve as incentives to encourage the employee to 
travel on a supersaver and thereby allow the state to take 
advantage of the reduced fares. If the reimbursement policy was 
terminated, the employee incentive to cooperate, in many cases, 
would evaporate. An agency could not then avail itself of this 
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economical means of travel unless it ordered its employees to 
spend a weekend at the destination; this would reduce the net 
benefit because the state would be required to pay the employee 
for the weekend, perhaps at "overtime" rates, in addition to 
paying the per diem and reimbursing costs. 

Although there is no specific authorization for weekend 
cost reimbursements, they play a major role in allowing the 
state and its agencies to achieve substantial savings on 
employee travel and are consistent with the general state travel 
policy. 

You close your letter with a suggestion that cost 
reimbursements may have tax implications for employees. 
Although we certainly cannot speak for the Internal Revenue 
Service, it seems that these payments are merely reimbursements 
of otherwise deductible, business travel expenses and would have 
no impact on a state employee's tax liability. 

Thank you for your inquiry. 

Sincerely, A 

WARREN FELTON 
Deputy Attorney General 
Intergovernmental Affairs 


