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You have requested our advice regardin9 the legality of an 
individual appearing on the ballot as a candidate for both 
district and magistrate judge. For the reasons set forth below, 
it is our conclusion that Idaho law does not forbid an individual 
from seeking both offices. 

We begin our analysis by noting that where no statutory 
prohibition exists, there are two clear lines of authority 
directly opposed to each other in this area. Under the "New York" 
cases and their progeny, the cour'ts have held that a candidate 
cannot appear on the same ballot twice: 

Prohibition of a dual nomination is not a 
denial of the right of the electors to 
nominate persons of their own selection nor 
does it constitute interference with the 
functioning of the Election Law respecting 
nominations. Such a ruling is not 
disfranchisement yet that is exactly what 
would happen whenever electors vote for a 
candidate who may not legally qualify, if 
elected, to take and hold both offices to 



which he had been nominated. County Law, S 
411. An election under such circumstances 
would be illusory and sham if not an actual 
fraud upon the electorate and should not be 
permitted. 

Burns v. Wiltse, 303 N.Y. 319, 102 N.E.2d 569 at 572 (Ct. 
App. N.Y., 1951). 

The opposing line of authority, exemplified by the "Illinois" 
line of cases, holds that: 

We know of no rule of law which prohibits a 
man's becoming a candidate or being voted 
for at the same election for two 
incompatible off ices, but undoubtedly, if he 
should be elected to both, he would be 
incapable of discharging the duties of both 
offices and would be compelled to elect 
which to accept. 

Velazquez v. Soliz, 141 Ill. App. 3d 1024, 490 N.E.2d 1346 
(1986). Our research- indicated that of the courts reviewing this 
issue, the states are evenly divided as to which line of authority 
they follow. Further, no Idaho decision on point exists. Our 
conclusion, therefore, is but our best guess of what an Idaho 
court would do when confronted with this issue. 

Under prior Idaho law, a direct prchibiticn existed in Idaho 
Ccde § 39-904 preventing a candidate's name from appearing on the 
ballot more than once. The prohibition was repealed in 1970 as 
part of the rewrite of the entire election law. Generally, 
legislative history in Idaho is poor. In this case, however, a 
detailed committee report was prepared. See, Idaho Legislative 
Council Research Publication No. 1'1, November 1968. While not 
directly explaining why the prohibition was removed, the report 
indicates that title 9 of chapter 34 was modeled after Nevada 
law. In checking with the Nevada Secretary of State, they 
indicated that their corresponding statute has been interpreted to 
permit a candidate to run for more than one office. Further, the 
Idaho Secretary of State's office has interpreted our statute 
consistent with Nevada's. It is well settled that the 
interpretation of a law by the agency charqed with its 
administration is an important construction aid in identifying 
legislative intent. State v. Rleppe, 417 F.Supp. 873 D C  Idaho 
1973). 



Historically it is important to note in at least three recent 
elections, candidates for district and magistrate judgeships have 
appeared on the same ballot. Our research also shows that no 
policies or guidelines of the Administrative Office of the Idaho 
Courts nor the Canons of Judicial Ethics adopted by the Idaho 
Supreme Court prohibit the practice. Finally, it is important to 
note that the perceived evil justifying the "New York" rule, that 
of a popular candidate securing two offices and then permitting 
another individual to be appointed through a partisan p$ocess to 
one of the positions, does not exist here. The appointive process 
is, by statute, non-partisan upon a vacancy occurring in either 
off ice. 

I hope this information is helpful. Please advise if we can 
be of further assistance. 

Very truly yours, 

PATRICK J .!. XOLE 
Chief, Legislative an2 
Public Affairs Division 


