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Dear Mr. Peterson: 

You have asked this office to research the following two 
questions: 

1. Does Idaho Code § 59-509 limit compensation of the board 
and commission members only to those days the board or 
commission actually met? 

2. If the answer to question 1 is no, should the per diem 
rates set out in S 59-509 be converted to hourly rates 
based upon an assumed eight-hour day? 

It is my understanding that your inquiry was caused by 
actions taken by the Outfitters and Guides Board. Members of the 
board spend several hours a week individually working on board 
activities and when one has accumulated eight hours of work, 
application is made for the $35 per diem rate provided for by 
statute. The statute in question is Idaho Code 9 59-509 which 
reads in pertinent part: 
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The members of part-time boards, 
commissions, and councils shall receive for 
each day spent in the actual performance of 
duties, an honorarium, compensation, or 
expense provided in the following schedule: ... 

In order to answer your first inquiry one must ascertain 
what the legislature intended by the words "actual performance 
of duties." There is no legislative history and our research 
has revealed no appellate court decision interpreting the 
statute in question. 

There is one very old Idaho Supreme Court case that an 
appellate court may look to for guidance on this subject. The 
case, handed down in 1895, interpreted a statute concerning the 
compensation of county commissioners. Rankin v. Jauman, 4 Idaho 
394, 39 P. 1111. A now repealed statute provided that if a 
public official charged and collected for illegal fees, the 
court could fine the individual $500 and remove him from 
office. A member of the Ada County Commissioners was charged 
under this statute. The commissioner had collected a per diem 
allowance for 96 days, although the board had only met for 14 
days. The commissioner also submitted a bill for traveling a 
little more than 61 miles for each day the board met even though 
the commissioner lived only one-half mile frcm the board meeting 
place. 

In 1895, the compensation statute for commissioners read as 
follows : 

County commissioners of each county shall 
receive the sum of six dollars for each day 
actually engaged in transacting county 
business, and twenty cents per mile for each 
mile necessarily traveled in transacting 
county business. (Laws, 1891, p. 179) 

Id. at 397. The court construed the statute very narrowly and - 
held that "county business" could only be conducted if the full 
board was in session. In holding that the commissioner violated 
the statute by accepting illegal fees, the court stated: 
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But it is claimed by counsel for the 
respondent that if the services were 
actually rendered, a mere irregularity in 
the account would not be construed into a 
corrupt extortion. The board of county 
commissioners are an entirety; they can only 
act collectively, and as empowered by law. 
They are only engaged in "transacting county 
business," as that term is used in $ 5 of 
the Act of 1891, when acting as a board; and 
it is only while so acting that they can 
legally charge only per diem or mileage. It 
needs no authority to support this 
proposition. Should the board see fit to 
employ one of its members to perform certain 
services for the county, permissible by law 
to be performed by such officer, such member 
would act, not as a member of the board of 
county commissioners, but as an individual, 
and must present his clain for such services 
and is subject to the same rules as any 
other individual presenting a claim against 
the county. 

Id. at 400. - 
For several decades, the case was often quoted whenever a 

public official was charged under the statute which penalized 
public officials for illegally accepting fees. - See, Miller v. 
Smith, 7 Idaho 204, 61 P. 824 (1900). Robinson v. Huffaker, 23 
Idaho 173, 129 P. 334 (1912). The Idaho Supreme Court might 
apply the logic of the Rankin case to Idaho Code S 59-509. 

Most state boards have their powers and duties enumerated 
by statute. The statutory duties of the Idaho Outfitters and 
Guides Board are provided for in Idaho Code § 36-2107. Listed 
among the powers and duties of the board are the following: 
Conduct examinations to ascertain the qualifications of 
applicants; prescribe and establish rules of procedure and 
regulations to carry into effect the provisions of the act; to 
conduct hearings; to cooperate with federal government agencies. 
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As one can tell from the above-listed examples, the powers 
and duties of the Outfitters and Guides Board seem to demand 
full board action. An Idaho court could construe Idaho Code 
S 59-509 narrowly and hold that board members are entitled to 
compensation only when the full board is in session. 

On the other hand, because the Rankin decision was 
interpreting a now repealed statute concerning compensation for 
county commissioners instead of state board members, it is 
difficult to determine how much weight the courts would give to 
the decision in attempting to discern the intent of the 
legislature in passing Idaho Code 5 59-509. First of all, the 
facts left no doubt that the Ada County Commissioner of 1895 was 
abusing the system and taking advantage of the tax payers. 
Under these circumstances, it is easy to understand why the 
court felt compelled to narrowly construe the statute. 

More importantly, however, the language of the two 
compensation statutes is not the same. The compensation statute 
for county commissioners in 1895 provided that each commissioner 
receive $6 per day .while "conducting county business." The 
court reasoned that only the board and not an individual board 
member could conduct county business. Thus, the board must be 
in session to conduct county business. 

By contrast, the compensation statute for state board 
members provides that board members shall be paid for each day 
spent in "actual performance of duties." It is conceivable, and 
even likely, that an individual board member may perform actual 
duties without the full board being in session. For example, 
the chairman of a state board may be asked to address a 
legislative committee; or a state board could direct one of its 
members to attend a meeting pertinent to the business of the 
state board. The board member would be entitled to compensation 
even though the full board was not in session. It seems 
reasonable to expect that there would be numerous instances 
where a board member would be performing actual duties beyond 
actual attendance at a board meeting and that the legislature 
intended to pay board members the per diem allowance on the 
occasions when these extra duties should arise. 

It very well may be more economical for the board to 
empower one of its members to act on its behalf. For instance, 
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the Outfitters and Guides Board is empowered to reach 
cooperative agreements with federal agencies. The board could 
deputize or empower by resolution one board member to meet with 
the federal agency to work out the details of the agreement. 
Once the details of the agreernent have been finalized, the full 
board could meet to ratify the agreement. It would seem 
reasonable that such efficient use of manpower would have been 
contemplated or expected by the legislature when passing Idaho 
Code § 59-509. 

A board or commission should only deputize one of its 
members to carry out board or commission duties. As the Rankin 
court explained, no per diem compensation coulr? be allowed for 
board members c-onducfing activities that would normally be the 
function of an employee of the board. In order for a member of 
a board or commission acting in an individual capacity to 
qualify for per diem compensation, the member must not be simply 
furthering the work of the board or commission but representing 
the board or commission in an official capacity. 

In summary, the law on this subject is scant and offers 
little guidance. Without more legal authority, it is impossible 
to provide a definitive answer. However, it is the opinion of 
this office that the more likely intent of the legislature was 
that, under proper circumstances, compensation of board or 
commission members should not be limited to only those days the 
board or commission meets. To avoid impropriety, the board or 
commission should specifically authorize or deputize one of its 
members to carry out the statutory duties or powers of the board 
or commission when it is reasonable for an individual member to 
do so. 

You have also asked whether the per diem rates set in Idaho 
Code S 59-509 should be converted to hourly rates. There is 
also no legislative history or appellate court decision that 
gives any guidance as to whether per diem rates set out in 
S; 59-509 should be converted to hourly rates based upon an 
assumed eight-hour day. Members of the Outfitters and Guides 
Board are paid a per diem in accordance with Idaho Code 
S; 59-509(g). It reads as follows: 
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Members shall receive the sum of thirty-five 
dollars ($35.00) per day and shall be 
reimbursed for actual and necessary 
expenses, subject to the limits provided in 
§ 67-2008, Idaho Code. 

Neither the statute nor any legislative history gives any 
guidance as to what the legislature meant by "day," whether a 
day constitutes 24 hours, 12 hours, eight hours, or two hours. 

There is no doubt that if the full board is in session, 
they are not required to spend eight hours in session before 
being entitled to their per diem. A board could conceivably 
meet for four hours, and be entitled to the full per diem 
compensation. This sane reasoning, however, does not 
necessarily apply to an individual member who chooses to perform 
two hours of actual duties in one day. 

No Idaho Supreme Court case has ever decided the issue of 
whether a county comissioner or a state board member may total 
up their hours worked on individual days of a week in order to 
collect a statutory per diem rate for one day's work. Many 
courts, however, have addressed the issue of how many hours a 
person must be engaged in performing actual duties in one day in 
order to collect the per diem rate. Almost all unanimously hold 
that the individual need not spend a full eight-hour day in 
order to collect the full per diem rate. - See, Annot. 1 ALR 276 
(1919). 

Our research revealed one case that did address the issue 
of whether hours may be accumulated. Hoffman v. Lincoln County, 
118 N.W.Rept. 850 (Wis. 1908). A Wisconsin statute provided 
that when a probate judge was required to hear criminal matters, 
he should be compensated at the rate of $5 per day for each day 
actually engaged in criminal examinations. Often, the judge 
would only be engaged in criminal matters for perhaps one hour 
per day. The judge would keep track of his time and when he had 
accumulated six hours, would submit a bill to the county for the 
per diem rate of $5. In holding the procedure proper, the court 
stated: 

It has sometimes been held that, under 
statutes allowing a per diem compensation to 
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officers for certain services, a day could 
not be split up, and that the officer was 
entitled to a full day1 s pay if any time was 
occupied in the service, although the whole 
day was not consumed. (citations omitted) 
We are not inclined, however, to give this 
construction to the law before us. The 
words "for each day he shall be actually 
engaged" in the matter seem to us clearly 
indicative of the intention only to allow 
for the time actually consumed. This 
construction necessitates a splitting up of 
days and a charge by the hour, and a charge 
by the hour necessitates the establishment 
of some arbitrary number of hours as a day's 
work. In this case six hours was considered 
a day's work, and no contention is made that 
a longer time should have been fixed. 

Id. at 852. 

This reasoning seems equally applicable to Idaho Code 
5 59-509. It does not seem reasonable that the legislature 
would have intended that members of boards not be paid for time 
"spent in the actual performance of duties." It seems equally 
unreasonable that the legislature intended members of state 
boards to voluntarily work for two hours in one day and receive 
the full per diem compensation. The most reasonable 
construction is that if an individual member performs actual 
duties while the board is not in session, the compensation for 
those actual duties should be converted to an hourly rate. 

Just as in the Wisconsin case, an arbitrary number of hours 
must be set in order to establish a work day. Since state 
employees are paid for an eight-hour day, this number seems to 
be the most logical. This construction of Idaho Code 5 59-509 
could lead to abuse in certain individual cases. However, it is 
the opinion of this office that such individual abuse may be 
addressed on a case-by-case basis whenever it arises. In 
addressing a similar statute concerning county commissioners, 
the Supreme Court of Pennsylvania stated: 
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It is difficult to determine exactly where 
the line should be drawn to secure the 
proper service of the interest and 
convenience of the public, on the one hand, 
and to guard against an abuse of the office 
on the other. Each case must depend upon 
its own facts, and the necessity of 
attendance must be left largely to the 
discretion of the commissioners themselves. 
They are public officers, presumably acting 
in good faith, and the presumption is in 
favor of the correctness and regularity of 
all their official acts. Their conduct and 
their discretion as to attendance are 
subject to review on an appeal, such as 
this; where there is any evidence of an 
abuse for the purpose of an unfair increase 
in the emoluments of their office, the 
question is for the jury. 

Manse1 v. Nicely, 34 A. 793 (Penn. 1896). 

In summary, it is the cpinion of this office that board or 
commission members are probably entitled to compensation when 
performing actual duties even though the board or commission is 
not in session. Furthermore, converting the per diem rates to 
hourly rates in such a situation seems to most correctly comply 
with legislative intent. 

Sincerely yours, 

-x*- 
Steven L. Addington 
Deputy Attorney General 
Natural Resources Division 


