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March 7, 1986
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Carl L. Dunbar
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City of Spirit Lake

P. O. Box 309

Spirit Lake, ID 83869

RE: Residency/Vacancy/City Council

THIS IS NOT AN OFFICIAL ATTORNEY GENERAL OPINION
AND IS SUBMITTED SOLELY TO PROVIDE LEGAL GUIDANCE

Dear Mayor Dunbar:

You have asked for our advice in regard to the residency
requirement for a member of the city council, and whether by
virtue of a change in residency a councilmember's position would
be wvacant.

Idaho Code §50-702 provides that, "any person shall be eligible t
hold the office of councilman of his city who is at the time o0
election, and remains a gualified elector under the constitution
and laws of the state of Idaho." Municipal election laws are set
forth in Chapter 4, Title 50 of the Idahc Code. Section 50-402(c)
defines a gualified elector as, "any person who is 18 years of
age, 1s a United States citizen and who has resided in the city at
least 30 days next preceding the election at which he desires to
vote, and who 1is registered within the time period provided by
law." In addition, in order to remain a qualified elector, one
must remain a resident. Thus, in order to serve as a member of
the city council, a person must be a resident cf the city.

The foregoing 1s supported by the law on resignations and
vacancies found in Title 59, Chapter 9. Section 59-901 states
that,

"every civil office shall be vacant upon the happening of
either of the following events at any time before the
expiration of the term of such office as follows; ...
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5. His ceasing to be & resident of the state, district or
county in which the duties of his office are to be

exercised, or for which he may have been elected....'

Under the provisions of this section and §50-702, the council
member's office would become vacant when he ceased to be a
resident of the city. Thus, the guestion is, at what point does
an individual cease to be a resident of the city so as to create a
vacancy?

The definition of residency for these purposes is found in Idaho
Code §50-402(d). It states that,

"residence for voting purposes shall be the principal or
primary home of place of abode of a person. Principal or
primary home or place oI abode is that home or place in which
his habitation is fixed and to which a person, whenever he is
absent, has the present intention o0f returning after a
departure or absence therefrom, regardless of the duration of
the absence. In determining what is a principal or primary
place of abode of a person, the following circumstances
relating to such person may be taken into account: Dbusiness
pursuits, employment, income scurces, residence for income or
cther tax pursuits, residence of parents, spouse, and
any, leaseholds, situs of personal

children, 1if and real
propertv, and motor vehicle registration...
* K )

3. A qualified electcr who has left his home and gone to
another area outside the city, for a temporarv purpose only,
chall not be considered to have lost his residence.

4. If a qualified 676320‘ moves outside the city, with the
intentions of making it his permanent home, he shall be
considered to have lost his resident in the citv."

o

The facts set {forth in your letter indicate that +the council
member has taken employment at a ranch ten miles outside the city
and 1in ancother county. According to your letter, one of the
conditions of employment was that the council member reside on the
ranch. In addition, the pcsition is a permanent one from which
the councilman has expressed no intention of resigning; the
councilmember has moved his family to the place of employment and
has enrolled his children in school there; he receives his mail at
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his new place of residence. On the other hand, he still owns his
former residence in the city, 1s making his house payments and
intends some day to return to that residence. Based on the

foregoing facts and law, it is our opinion that the councilmember
is no longer a resident of the city, and thus his position on the
council is vacant.

Idaho Code §50~704 provides that when a vacancy on the council
exists, it "shall be filled by appointment made by the mayor with
+he consent of the council, which appointee shall serve only until
the next general city election, at which such vacancy shall be
£filled for +the balance of the original term." There 1is no
provision under the law that the person who garnered the second
highest total in the balloting for the particular council seat is
entitled to be appointed. It is within your discretion as mayor
to appoint anyone you choose and after an affirmative vote of the
council that person shall hold the office of councilmember.

Although we believe the foregoing to be a true statement of the
law, we must caution you that it is merelv our opinion, and does
not have the force and effect of a court judgment. Thus, 1f the
incumbent councilmember does not choose to voluntarily vacate the
office, it will be necessary for you to contact the city attorney
and take such legal procedures as are necessary to have a

competent court of law declare the office vacant. We suggest that
such action be taken before another person is appointed to the
office.

~

If we may be of further assistance please contact us.
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